Zastava Bosne i Hercegovine

ODLUKA O DOPUNAMA ODLUKE O MERAMA ZA OČUVANJE I JAČANJE STABILNOSTI FINANSIJSKOG SISTEMA: Učešće za kupovinu prve nekretnine smanjeno na 10 odsto, ali to zavisi od procene rizika svake banke


Prema novom propisu, banke klijentima koji prvi put kupuju stan, mogu da učešće smanje na deset odsto zahtevanog iznosa kredita. Vladimir Vasić iz Udruženja banaka Srbije kaže da svaka banka procenjuje klijente posebno i da to smanjenje zavisi od procene rizika svake banke.

Odluka o dopunama Odluke o merama za očuvanje i jačanje stabilnosti finansijskog sistema ("Sl. glasnik RS", br. 84/2020) stupila je na snagu 20. juna 2020. godine

"To je jedan pozitivan podsticaj za celo tržište nekretnina. Za one koji kupuju prvi stan i moraju da daju recimo učešće od 10.000, sada je to 5.000, za one koji grade brže će se prodavati stanove, a za banke je jedan pozitivan signal. Svaka banka procenjuje svakog klijenta posebno, da li će prihvatiti učešće od 10, 20 procenata, to zavisi od procene rizika svake banke", izjavio je Vladimir Vasić iz Udruženja banaka Srbije.

Prema njegovim rečima, od 26 banaka svaka će proceniti rizik.

"Za one koji kupuju nekretnine uvek je poželjnije dati malo veće učešće, jer vam je onda niža rata u narednom periodu", navodi Vasić.

To znači, dodaje Vasić, da će na taj način onima koji kupuju prvi stan učešće biti manje, ali će rata biti veća.

Više od 7.000 stambenih kredita godišnje se odobri na našem finansijskom tržištu.

Izvor: Vebsajt RTS, 13.06.2020.
Naslov: Redakcija