Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O AGENCIJSKOM ZAPOŠLJAVANJU: Do sada registrovano 45 agencija za privremeno zapošljavanje


U Srbije je od 1. marta ove godine, od kada je u primeni Zakon o agencijskom zapošljavanju ("Sl. glasnik RS", br. 86/2019 - dalje: Zakon), registrovano 45 agencija koje se bave "ustupanjem ljudskih resursa" na određeno i neodređeno vreme, ali još nema dovoljno inspekcije koja na terenu kontroliše sprovođenje zakona, rekli su u tim agencijama.

Cilj tog Zakona, kako je obrazloženo kada je usvojen, je da radnici angažovani preko agencija za privremeno zapošljavanje imaju jednake uslove i prava iz radnog odnosa kao i zaposleni kod poslodavca koji ih unajmljuju.

Predstavnik agencije TRANSLY iz Beograda Danče Urošević ocenio je da nije dovoljno da bude usvojen zakon već da mora da se kontroliše njegovo sprovođenje u praksi.

"Zakonom se radnici preko agencije mogu angažovati na određeno i neodređeno vreme, ali ne i na ugovore o privremeno-povremenim poslovima, što se ne smatra radnim odnosom i čime se želelo da se isključi siva zona rada", rekao je Urošević.

Dodao je da su prava radnika, angažovanih preko agencija na određeno ili neodređeno vreme izjednačena sa pravima radnika zaposlenih kod poslodavca na neodređeno vreme što znači da imaju pravo na nadoknadu za prevoz, godišnji odmor, regres, bolovanje, otpremninu i slična prava.

Urošević je rekao da "pošto nema dovoljno inspekcije i dalje ima mešetarenja" i da se radnici angažuju da rade van radnog odnosa po osnovu ugovora o privremeno-povremenim poslovima.

"Država je neprijatelj sama sebi jer se tako gube prihodi zbog manjih poreza i doprinosa", rekao je Urošević.

Domaća javna preduzeća, prema njegovim rečima, poštuju Zakon, a najviše ga krše strane velike kompanije.

Urošević je rekao da agencija na osnovu zahteva klijenta oglašava potrebu za radnicima određenog profila, poziva ih na razgovor i predočava uslove jer neće ili ne mogu svi kandidati da prihvate ponuđene uslove.

Agencija je dužna, kako je rekao, da obezbedi najmanje minimalnu zaradu od oko 30.000 dinara, a najviše se traže radnici deficitarih zanimanja: fizički radnici za rad u građevinarstvu, tesari, zidari, pekari, konobari, kuvari, medicinske sestre, ali i mašinski i elektro inženjeri, kao i prevodioci za retke jezike.

Zakon predviđa da firma ne može da angažuje više od deset odsto radnika preko agencije na određeno vreme u odnosu na ukupan broj radnika koje zapošljava, ali može iznajmiti i svih 100 odsto ako su u agenciji zaposleni na neodređeno vreme.

Pravni savetnik sindikata UGS "Nezavisnost" Zoran Ristić rekao je da sindikati i dalje zahtevaju da se ta kvota ograniči na deset odsto, u izuzetnim slučajevima na 30 odsto i da je taj zahtev upućen Ministarstvu rada.

Ukoliko agencije za zapošljavanje ne postupe u skladu sa Zakonom i rade, a da za to nemaju dozvolu kazne su od 800.000 do 1,5 miliona dinara.

Izvor: Vebsajt Danas, 16.06.2020.
Naslov: Redakcija