Zastava Bosne i Hercegovine

POVERENIKU ZA ZAŠTITU RAVNOPRAVNOSTI ISTEKAO MANDAT: Civilni sektor zabrinut zbog nefunkcionisanja sistema zaštite od diskriminacije


Grupa nevladinih organizacija izražava duboku zabrinutost zbog trenutnog nefunkcionisanja sistema zaštite od diskriminacije u Srbiji, s obzirom da je institucija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti u potpunosti blokirana zbog propuštanja da se blagovremeno izabere novi poverenik ili poverenica, saopštile su NVO.

Kako su naveli u saopštenju, brojne organizacije koje su podnele pritužbe za zaštitu od diskriminacije, obaveštene su tokom prošle nedelje da će se postupci po pritužbama nastaviti tek "nakon izbora Poverenika za zaštitu ravnopravnosti".

Mandat prethodne poverenice za zaštitu ravnopravnosti istekao je 27. maja 2020. godine, a kako je u dopisima navedeno, "ovaj inokosni organ nema zamenike sa zakonskim ovlašćenjima za postupanje".

Može se očekivati da će građanke i građani Srbije mesecima biti bez adekvatne zaštite od diskriminacije jer Poverenika za zaštitu ravnopravnosti bira Narodna skupština većinom glasova svih narodnih poslanika na predlog odbora nadležnog za ustavna pitanja, a Srbiji tek predstoji konstituisanje Narodne skupštine i nadležnih odbora, rečeno je u saopštenju.

Ovakva situacija dodatno viktimizuje sve koji su pretrpeli diskriminaciju i povećava rizik da se diskriminacija nastavi ili ponovi. Takođe, postavlja se pitanje na koji način će Poverenik za zaštitu ravnopravnosti preduzimati procesne radnje u antidiskriminacionim parnicama koje su u toku, što dodatno doprinosi nesigurnosti pravne zaštite od diskriminacije.

Nefunkcionisanje ovog mehanizma zaštite od diskriminacije najviše će pogoditi građane i građanke koji pripadaju višestruko ugroženim i marginalizovanim grupama, posebno one koji nemaju dovoljno novca i resursa da se za zaštitu od diskriminacije obrate sudovima u Srbiji.

Imajući u vidu da Srbija teži da postane država u kojoj se poštuje vladavina prava, ravnopravnost i ljudska prava, apsolutno je nedopustivo stanje u kome se nalazi institucija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, a ova situacija ujedno je i podsetnik na to koliko se lako mogu urušiti institucije uspostavljene radi zaštite ljudskih prava u Srbiji, navode iz NVO.

Na kraju, pozivaju sve relevantne aktere da odmah po konstituisanju Narodne skupštine hitno pokrenu postupak izbora novog Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Izvor: Vebsajt Danas, 16.06.2020.
Naslov: Redakcija