Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SLUŽBENOJ UPOTREBI JEZIKA I PISAMA: Poslanicima, pripadnicima nacionalnih manjina, omogućeno da se Narodnoj skupštini obraćaju na svom jeziku


Narodnim poslanicima, pripadnicima nacionalnih manjina omogućeno je da se obraćaju Narodnoj skupštini Republike Srbije na svom jeziku, a uslove za to obezbedio je parlament.

Reč je o pripadnicima manjina čiji broj u ukupnom stanovništvu prema poslednjem popisu dostiže najmanje dva odsto, a šansu da se obraćaju na jeziku svoje manjine omogućio im je Zakon o izmenama i dopunama Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama, koji je usvojila Narodna skupština Republike Srbije.

Izmenama zakona previđeno je i da u mestima i gradovima u kojima nacionalna manjina dostiže 15 odsto ukupnog stanovništva nazivi ulica, trgova, naseljenih mesta i drugi toponimi ispisuju na jeziku te manjine.

Predviđeno je da Skupština jedinice lokalne samouprave utvrdi statutom koja su to naseljena mesta imajući u vidu tradicionalnu naseljenost pripadnika nacionalne manjine i prethodno pribavljeno mišljenje nacionalnog saveta te nacionalne manjine.

Izvor: Vebsajt RTS, 20.06.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija