Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O MATIČNIM KNJIGAMA: Uspostavljanje Registra matičnih knjiga, a sve matične knjige će se voditi u elektronskom i papirnom obliku


Narodna skupština Republike Srbije usvojila je Zakon o izmenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama, kojim se propisuje uspostavljanje Registra matičnih knjiga, a sve matične knjige će se voditi u elektronskom i papirnom obliku.

Upis u matičnu knjigu u papirnom obliku matičar overava svojim potpisom, a upis u matičnu knjigu u elektronskom obliku matičar digitalno potpisuje kvalifikovanim elektronskim sertifikatom, čime se taj upis smatra zaključenim, navodi se u Zakonu.

U matičnu knjigu rođenih moći će da se upiše podatak o nacionalnoj pripadnosti na zahtev roditelja i na osnovu njihove zajedničke izjave.

Izmenama Zakona uvedena je mogućnost evidentiranja promene pola u matičnu knjigu rođenih na osnovu potvrde zdravstvene ustanove. Matične knjige koje vode diplomatsko-konzularna predstavništva biće sastavni deo Registra matičnih knjiga.

Izvor: Vebsajt Danas, 20.06.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija