Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

SAVET EVROPE: Srbija da zaustavi nasilje policijskih službenika nad privedenim i zatvorenim osobama


Komitet Saveta Evrope za sprečavanje mučenje i nečovečnog ili ponižavajućeg kažnjavanja (CPT) pozvao je vlasti u Srbiji da preduzmu mere da se zastavi nasilje policijskih službenika nad privedenim i zatvorenim osobama.

Izveštaj CPT-a navodi da je primio brojne izjave o neadekvatnom postupanju policijskih službenika prema privedenim, posebno u većim gradskim sredinama, kako bi se iznudila priznanja, saopštio je Savet Evrope.

Neadekvatno postupanje obuhvata šamaranje, udaranje, šutiranje, kao i udaranje policijskim palicama i drugim predmetima poput bejzbol palica, ali i izlaganje šokovima od električnih aparata tokom ispitivanja.

"Organi Republike Srbije moraju da prihvate činjenicu da je neadekvatno postupanje policijskih službenika prisutno; to nije delo nekoliko službenika koji su 'zastranili' već prihvaćena praksa u sadašnjoj policijskoj kulturi posebno među kriminalističkim inspektorima", navodi se u izveštaju sastavljenom na osnovu posete delegacije CPT-a Srbiji u junu prošle godine.

CPT je pozvao vlasti da se primeni suštinski drugačiji pristup metodama policijske istrage zasnovan na tačnim i pouzdanim informacijama, a ne na priznanju, kao i da se opreme zasebne prostorije za saslušavanja opremljena audio i video opremom.

Vlasti u Srbiji treba da se suprotstave kulturi nekažnjivosti koja prožima delove različitih policijskih snaga u zemlji, piše CPT i dodaje da je od suštinskog značaja da se sprovode delotvorne istrage o navodima o neadekvatnom postupanju i da krivična dela policijskih službenika budu kažnjena.

U izveštaju je navedeno i da treba ispraviti uočene nedostatke u pogledu kasnog obaveštavanja o pritvoru, korišćenju usluga branilaca po službenoj dužnosti, kao i nedostataka u poverljivosti lekarskih pregleda privedenih.

Izvor: Vebsajt N1, 21.06.2018.
Naslov: Redakcija