Zastava Bosne i Hercegovine

25. JUNA 2018. GODINE POTPISIVANJE SPORAZUMA O SARADNJI PRIVREDNE KOMORE SRBIJE I PRIVREDNOG APELACIONOG SUDA O PRIMENI MEDIJACIJE U PRIVREDI


Sporazum o saradnji između Privredne komore Srbije i Privrednog apelacionog suda o primeni medijacije u privredi biće potpisan 25. juna 2018. godine, sa početkom u 12:00, u Privrednoj komori Srbije (PKS), Resavska 15, sala Poslovnog kluba.

Sporazum će potpisati Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i Jasminka Obućina, predsednica Privrednog apelacionog suda.

Nakon potpisivanja prisutnima će se obratiti:

  • Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije,
  • Nela Kuburović, ministarka pravde,
  • Jasminka Obućina, predsednica Privrednog apelacionog suda,
  • Tomas Lubek, regionalni menadžer za Centralnu i Jugoističnu Evropu IFC-a,
  • Jovan Jovanović, predsednik Privrednog suda u Beogradu.

Cilj sporazuma je kvalitetniji pristup pravdi i efikasnija zaštita prava privrednika, rasterećenje sudova, veći interes privrednika da sporne odnose rešavaju vansudskim putem, kao i unapređenje svesti o mogućnostima i prednostima primene medijacije u privredi.

Podršku potpisivanju i realizaciji sporazuma pružaju Ministarstvo pravde i Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupe Svetske banke.

Na osnovu sporazuma, Privredna komora Srbije i Privredni apelacioni sud sprovodiće aktivnosti na informisanju privrednika o mogućnostima i prednostima primene medijacije u privredi, organizovaće zajedničke aktivnosti, kao što su konferencije, seminari, savetovanja, stručni programi u oblasti medijacije u privredi i uspostaviće mehanizam međusobne razmene informacija o mogućnostima rešavanja privrednih sporova putem medijacije.

Sa ciljem uspešne realizacije dogovorene saradnje, sudije privrednih sudova će, u okviru svojih zakonskih ovlašćenja, ukazivati strankama na mogućnosti vansudskog rešavanja sporova medijacijom u Privrednoj komori Srbije, a Privredni apelacioni sud će koordinirati formiranje i organizaciju info pultova u mreži privrednih sudova Republike Srbije, u sedištima privrednih sudova u sudskim zgradama u kojima postoje tehničke mogućnosti za to.

Prvi info pult biće otvoren u Privrednom sudu u Beogradu, a do kraja godine se očekuje otvaranje info pultova u privrednim sudovima u Republici Srbiji.

Namera je da privrednici prepoznaju medijaciju kao bolji, brži, jednostavniji i korisniji put do rešenja spornih odnosa, da počnu sa što širom primenom ovog postupka, što će dovesti do bržeg ostvarivanja njihovih prava i poslovnih interesa ali i do rasterećenja sudova radi bržeg postupanja u parnicama u kojima medijacija nije moguća.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 21.06.2018.
Naslov: Redakcija