Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OTVORENA PREGOVARAČKA POGAVLJA 7 I 29: Srbija mora da uskladi svoje zakonodavstvo sa evropskim kriterijumima u oblasti autorskog prava, patentiranja i brendiranja, ali i da osigura dovoljne administrativne kapacitete za registraciju prava intelektualne svojine i obezbeđenje sprovođenja zakona u ovoj oblasti. od Srbije se očekuje da dosledno i efikasno primenjuje svoja carinska pravila kroz svoje carinske ispostave, naročito u oblastima obrade obrasca, porekla, pojednostavljenih postupaka, prava intelektualne svojine i selektivnosti kontrola i analize rizika


Na Međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu, 20. juna 2017. godine, Srbija je otvorila poglavlja 29 o carinskoj uniji i 7 o intelektualnoj svojini.

"Podrazumevajući da će Srbija nastaviti da napreduje sa usklađivanjem kriterijuma obuhvaćenih ovim poglavljima, EU predočava da postoje i kriterijumi neophodni za privremeno zatvaranje pomenutih poglavlja", stoji u saopštenju Evropskog saveta.

Kada je reč o intelektualnoj svojini, Srbija će morati da završi sve "neophodne zakonodavne izmene kako bi osigurala primenu prava EU u ovoj oblasti, počev od dana prijema u EU".

"Srbija tako mora da uskladi svoje zakonodavstvo sa evropskim kriterijumima u oblasti autorskog prava, patentiranja i brendiranja, ali i da osigura dovoljne administrativne kapacitete za registraciju prava intelektualne svojine i obezbeđenje sprovođenja zakona u ovoj oblasti", kaže se u saopštenju.

U okviru Poglavlja 29, Srbija, prema stavu Evropskog saveta, nastavlja da usvaja zakone u cilju usklađivanja carinskih propisa, što se posebno odnosi na zakonodavstvo o oslobađanju na carine, upravljanju carinskim rizikom i aspektima sigurnost.

Istovremeno, od Srbije se očekuje da dosledno i efikasno primenjuje svoja carinska pravila kroz svoje carinske ispostave, naročito u oblastima obrade obrasca, porekla, pojednostavljenih postupaka, prava intelektualne svojine i selektivnosti kontrola i analize rizika.

Evropskoj komisiji Srbija treba da predstavi sveobuhvatne i koherentne carinske poslove i IT strategije i da dostigne dovoljan napredak u razvoju svih potrebnih sistema IT interkonektivnosti.

U Evropskom savetu zaključuju da će se nadgledati napredak u usklađivanju i primeni evropskih kriterijuma tokom pregovora i da će se po potrebi pristupna konferencija vratiti na pitanja obuhvaćena otvorenim poglavljima.

Izvor: Vebsajt RTV, 20.06.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija