Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOZI ZAKONA O IZMENI KRIVIČNOG ZAKONIKA I O DOPUNI ZAKONA O PSIHOAKTIVNIM KONTROLISANIM SUPSTANCAMA: Predlaže se da se teško obolelim osobama omogući da koriste ulja od kanabisa u medicinske svrhe i da zbog toga ne budu kažnjeni


Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije, Dušan Pavlović, podneo je 21. juna 2017. godine dva predloga zakona, kojim bi se odobrilo teško obolelim ljudima da koriste ulja od kanabisa u medicinske svrhe i da zbog toga ne budu kažnjeni. On je time ponovio stavio u žižu javnosti temu o kojoj već godinama lekari imaju potpuno oprečna mišljenja.

Inače, Komisija za legalizaciju marihuane u medicinske svrhe prošle godine je donela odluku da se ovo ulje ne legalizuje, jer nisu definisani standardi za sastav i njegovu proizvodnju, ali je zato odobrila korišćenje tri leka na bazi kanabisa.

Sada je međutim, poslanik podneo Predlog zakona o izmeni Krivičnog zakonika, po kome se ne bi više kažnjavali ljudi koji kupuju ulje od kanabisa za lečenje. Takođe, predložio je i Predlog zakona o dopuni Zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama, gde bi se na listu dozvoljenih supstanci uvrstilo i ulje od kanabisa.

- Zakonska rešenja sam predložio da bi ljudima koji pate od teških bolesti i trpe velike bolove olakšao svakodnevni život. Predložena izmena Krivičnog zakonika ("Sl. glasnik RS", br. 85/2005, 88/2005 - ispr., 107/2005 - ispr., 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013, 108/2014 i 94/2016) je prvenstveno usmerena na dekriminalizaciju upotrebe kanabisovog ulja u medicinske svrhe. Dosadašnje rešenje, po kome je njegova upotreba krivično delo, vodi do apsurdnih situacija u kojima policija selektivno kažnjava one koji ga kupuju kao lek. Poslednji ovakav primer je iz novembra 2016. godine, kada je osoba iz Leskovca dobila tri godine zatvora, jer je kupovala kanabisovo ulje za suprugu obolelu od multipla skleroze. Imaju troje maloletne dece o kojima sada mora da brine bolesna majka - objasnio je poslanik Pavlović razloge zbog čega se odlučio na ovaj korak.

On je u obrazloženju predloga o izmeni KZ-a naveo da bi se njegovim usvajanjem omogućio pravičniji tretman građana Srbije koji boluju od teških bolesti i svakodnevno trpe velike bolove. I zato očekuje, ne samo da će im ovaj zakon olakšati svakodnevni život, već i da će ih osloboditi nepotrebnog straha da će ih policija uhapsiti ako kupuju kanabisovo ulje za lične zdravstvene potrebe.

Kada je reč o Predlogu zakona o dopuni Zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama, Pavlović je predložio da i ulje od kanabisa mogu da koriste osobe, za koje je država već odobrila upotrebu ovih lekova na bazi konoplje. Pa tako on predlaže da kanabisovo ulje mogu da koriste oboleli od multipla skleroze, za lečenje muke i povraćanja koji su izazvani hemoterapijom, za lečenje hroničnog bola, bolesti zavisnosti.

On je dodao i novi član (64a), po kome upotreba kanabisovog ulja do 500 grama, za medicinske svrhe, nije krivično delo. Isto tako, pribavljanje kanabisovog ulja može se vršiti samo na način koji propiše zdravstvena ustanova i lekar koji izdaje odobrenje za korišćenje.

Takođe, pod krivično delo ne spada ni kada lekari izda dozvolu za upotrebu kanabisovog ulja pacijentima. Ono što je zanimljivo, jeste da je predložio i da lica koja imaju ovlašćenje za trgovinu kanabisovim uljem, neće biti kažnjena samo ako bolesnim licima prodaju kanabisovo ulje.

Pavlović je u okviru Predloga zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama predvideo da ministar zdravlja ima obavezu da način i primenu psihoaktivnih supstanci propiše najkasnije mesec dana od usvajanja zakona. Ukoliko ministar propusti da to uradi u zadatom roku, biće kažnjen sa 150.000 dinara, kao i da nadležni ministar kaznu mora da plati sa ličnog računa o čemu dokaze podnosi sekretaru Narodne skupštine Republike Srbije.

Upotreba marihuane u medicinske svrhe od prošle godine je i zvanično legalizovana u Srbiji. Lekovi koji mogu da se koriste sadrže prirodni, ali i sintetski tetrahidrokanabinol, poznatiji kao THC.

"Dronabinol" se koristi za lečenje gubitka težine kod HIV i AIDS pacijenata. Davaće se i kod povraćanja prouzrokovanih hemoterapijom. "Nabilon", sintetska supstanca slična THC, primenjuje se za lečenje mučnine i povraćanja kod pacijenata na hemoterapiji. "Sativex" je u obliku spreja, sadrži prirodni THC i daje se obolelima od multiple skleroze za ublažavanje spazma, tek kada spazam ne bude adekvatno kontrolisan konvencionalnom terapijom.

U zaključku Komisije za legalizaciju marihuane u medicinske svrhe stoji da međunarodno registrovani lekovi, koji sadrže prirodni ili hemijski THC, imaju svoje mesto u terapiji simptoma teških oboljenja, pre svega multiple skleroze. Međunarodno publikovane kliničke studije su pokazale da ovaj preparat ni u kom slučaju ne leči multiplu sklerozu, ali ublažava simptome i poboljšava kvalitet života obolelih. Preparati na bazi kanabisa imaju slično dejstvo i na pojedine simptome kod onkoloških pacijenata na hemoterapiji. Podnet je i zahtev za registraciju navedenih lekova Agenciji za lekove i medicinska sredstva.

Već duži niz godina u našoj zemlji, na crno se prodaje ulje od kanabisa. Ovaj preparat nabavlja se ilegalnim kanalima, a bočica košta oko 300 evra. Original se proverava tako što se kap razvuče prstom i ako je sadržaj gust, onda se radi o pravom leku. Najčešće je doza polovina zrna pirinča. Da bi se legalizovalo ulje od kanabisa prvo mora da bude registrovana u Agenciji za lekove. Procedura registracije bila bi ista kao kod morfijuma, jer bi marihuana morala da bude zavedena kao opijat.

Izvor: Vebsajt Blic, Sonja Todorović, 21.06.2017.
Naslov: Redakcija