Zastava Bosne i Hercegovine

NACIONALNI KONVENT O EU: Neusklađenost sa zakonodavstvom Evropske unije u oblasti privremenog zapošljavanja


U Beogradu je održan sastanak Radne grupe 17 za Poglavlje 2 i Poglavlje 19 Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji. Koordinator Radne grupe 17 NKEU je Fondacija Centar za demokratiju. Sastanak je ispred Fondacije Centar za demokratiju otvorila Nataša Vučković.

Prvi deo sastanka odnosio se na privremeno zapošljavanje. Prof. dr Maja Jandrić sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu i Đorđe Krivokapić iz SHARE Fondacije predstavili su rezultati istraživanja "Profil radnika zaposlenih preko agencije za privremeno zapošljavanje", kao autori istraživanja.

Procenat radnika koji su zaposleni preko agencija za privremeno zapošljavanje sličan je u Srbiji i Evropskoj uniji, a iznosi oko 2% od ukupnog broja zaposlenih za platu. Prof. dr Mario Reljanović sa Pravnog fakulteta Univerziteta Union dao je kratak osvrt na rezultate istraživanja iz ugla pravne nauke. On je naglasio da je najveći problem u oblasti privremenog zapošljavanja neusklađenost sa zakonodavstvom Evropske unije i nepostojanje normativnog okvira uopšte.

Drugi deo sastanka posvećen je rezultatima istraživanja "Statistika i dostojanstven rad – Kritička analiza političkog tumačenja statistike rada", koje je predstavila Sarita Bradaš kao autorka istraživanja, a nakon prikaza sažetka i nekoliko komentara koje je dala prof. dr Ksenija Petrovar. Sarita Bradaš iznela je značajne komparativne statističke podatke o zaposlenosti u Srbiji i Evropskoj uniji. Govorila je i o trendu smanjenja nezaposlenosti nisko kvalifikovanih radnika u Srbiji, kao i o suprotnom trendu porasta nezaposlenosti visoko kvalifikovanih radnika.

Izvor: Vebsajt Evropskog pokreta, 20.06.2017.