Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O SPREČAVANJU NASILJA I NEDOLIČNOG PONAŠANJA NA SPORTSKIM PRIREDBAMA: Problem u sprovođenju Zakona leži i u redarskim službama, koje sarađuju sa navijačima dozvoljavajući im unos pirotehničkih sredstava i oružja na stadione. Moguća rešenja su da novac koji primaju redarske službe bude preusmeren u policiju, koja će taj posao obavljati umesto njih, ili da se uozbilji rad redara, koji će biti prva barijera za izgrednike, a kojima će policija asistirati po potrebi


Srbija ima problem sa odgovarajućim sprovođenjem Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama ("Sl. glasnik RS", br. 67/2003, 101/2005 - dr. zakon, 90/2007, 72/2009 - dr. zakon, 111/2009 i 104/2013 - dr. zakon), izjavio je ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović.

Problem je delom i u redarskim službama, od kojih neke, kako kaže, sarađuju sa navijačima.

"Koliko sam čuo od policije imamo problem da jedan deo redarskih službi sarađuje sa navijačima i dozvoljava unos pirotehničkih sredstava i oružja. Policija ne može da interveniše u svakoj od tih stvari", rekao je Stefanović.

Dva su rešenja, dodao je, da novac koji primaju redarske službe bude preusmeren u policiju, koja će taj posao obavljati umesto njih, ili da se uozbilji rad redara, koji će biti prva barijera za izgrednike, a kojima će policija asistirati po potrebi.

"Važno je i da se uključe i tužilaštvo i sudovi, jer nije dovoljno da policija nekoga uhapsi, važna je kaznena politika", rekao je Stefanović.

Dodajući da ne želi da se meša u rad sudova, Stefanović je podsetio na slučaj u kojem je osoba za posedovanje nelegalnog oružja osuđena na deset meseci pritvora sa nanogicom.

"Loša je poruka da neko bude uhapšen sa ilegalnim oružjem, a onda bude osuđen na deset meseci sa nanogicom. Kaznena politika je najbolja mera odvraćanja", poručio je Stefanović.

Izvor: Vebsajt B92, 21.06.2016.
Naslov: Redakcija