Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U pripremi novi Zakon o socijalnoj zaštiti: Regulisanje uslova pod kojima će socijalnu pomoć moći da primaju radno sposobni korisnici, dok se položaj dece, starih i onih koji nisu radno sposobni, neće menjati


Novim zakonom o socijalnoj zaštiti biće regulisano da radno sposobni korisnici socijalne pomoći neće moći da je primaju neograničeno dugo i bezuslovno, jer to nije zanimanje, već "ograničeno stanje nevolje", izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ministar najavljuje rešenja po kojima će radno sposobne korisnike novčane socijalne pomoći nacionalna služba za zapošljavanje radno angažovati, dok se položaj dece, starih i onih koji nisu radno sposobni, ni na koji način neće promeniti.

On je rekao da se novi zakon odnosi na ljude koji rade u centrima za socijalnu zaštitu i da oni sada u potpunosti pišu Zakon o socijalnoj zaštiti, na osnovu njihovih iskustava, problema, potreba.

"Ovo je izuzetno važan zakon, koji reguliše 150 milijardi dinara, prava više od 700.000 ljudi, ovo je zakon bez koga ne može da se zamisli uređena i organizovana država", precizirao je ministar.

Prema njegovim rečima, taj zakon sa jedne strane treba da rastereti Centar za socijalni rad, a sa druge strane, treba da razreši nejasnoće i ispuni pravne praznine.

Stvoriće se zakonski osnov za isplatu nadoknade za hraniteljske porodice, biće pojačan inspekcijski nadzor, dok će se direktori Centara za socijalni rad birati po mnogo strožijim kriterijumima, poručio je ministar. 

Izvor: Vebsajt Tanjug, 19.06.2015.