Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

Ocena ustavnosti i zakonitosti: Ustavni sud procenio da je Zakon o političkim strankama u skladu sa Ustavom i odbacio zahteve da se smanji broj parafa potrebnih za registraciju stranke


Svako ko želi da osnuje političku stranku moraće i ubuduće da sakupi 10.000 potpisa, odnosno 1.000 potpisa za partije manjina. Ustavni sud je procenio da je Zakon o političkim stranakama("Sl. glasnik RS", br. 36/2009 - dalje: Zakon) u skladu sa najvišim pravnim aktom i tako odbacio 12 inicijativa da se broj potpisa potrebnih za registraciju stranke smanji na sto.

- Okončali smo postupak povodom inicijativa za ocenu ustavnosti i zakonitosti delova Zakona o političkim strankama i ocenili da nije neustavno propisivanje potrebnog broja osnivača. Očekuje se da odluka uskoro bude i zvanično objavljena - rečeno je u Ustavnom sudu.

Na pisarnicu ove pravosudne ustanove stiglo je čak 12 zahteva da se odredbe zakona "obore". U njima piše da se strogim uslovima sprečava konkurencija. Navedeni su i primeri da nijedna zemlja u okruženju nema prag od deset hiljada potpisa za osnivanje stranke. Ukazano je i na to da postoje mnoga mesta u kojima nema 10.000 birača. To praktično znači, da je u takvim sredinama nemoguće osnovati lokalnu partiju.

Trenutno u registru partija ima 97 stranaka. Prema Zakonu, svakih osam godina "politički igrači" moraju da obnove zahtev za registraciju i opet prikupe 10.000 potpisa. Ovu obavezu mogu da izbegnu samo ako u Skupštini Srbije ili parlamentu Vojvodine osvoje makar jedan mandat.

Registracija stranke je kompleksan administrativni postupak, a neophodno je platiti i overu 10.000 potpisa u sudu ili opštini, kao i potvrdu da su svi osnivači u biračkom spisku. Kada se sve sabere, upisivanje nove partije u registar košta oko tri miliona dinara.

Izvor: Vebsajt Novosti, 20.06.2015.