Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

Program pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji: Pomoć za 40 mikro i malih preduzeća


Preduzeća čije je poslovanje onemogućeno zbog prošlogodišnjih poplava dobiće zahvaljujući pomoći EU podršku za obnovu i ponovno pokretanje rada, saopšteno je iz Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

U pitanju je 40 mikro i malih preduzeća, koja su odabrana prema propisanoj metodologiji, tako da podrška stigne do najugroženijih, pa se među vlasnicima ovih radnji nalaze osobe iz marginalizovanih i ranjivih grupa, samohrani roditelji i domaćinstava bez redovnih primanja.

Isporuka pomoći koju EU omogućava kroz nabavku potrebne opreme i repromaterijala, kao i izvođenje radova na obnovi objekata, već je počela.

Isporuka pomoći obrenovačkim preduzećima, koju EU finansira sa 120.000 evra kroz Program pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji, trajaće do kraja jula.

Program pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji, u vrednosti od 30 miliona evra, finansira EU iz pretpristupnih fondova IPA.

Sredstva su namenjena izgradnji novih domova, obnovi javnih ustanova, privatnih kuća, puteva i obnavljanju privrede i poljoprivredne proizvodnje u 24 opštine koje su najviše pogođene poplavama: Bajina Bašta, Valjevo, Varvarin, Velika Plana, Jagodina, Kosjerić, Koceljeva, Kragujevac, Kraljevo, Krupanj, Lazarevac, Loznica, Ljubovija, Mali Zvornik, Obrenovac, Osečina, Paraćin, Svilajnac, Smederevska Palanka, Trstenik, Ub, Čačak, Šabac i Šid.

Sve aktivnosti na terenu sprovode UNOPS, Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu, organizacije HELP i ASB, Danski savet za izbeglice, u koordinaciji sa Kancelarijom Vlade Srbije za pomoć i obnovu poplavljenih područja.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 19.06.2015.