Zastava Bosne i Hercegovine

OSNOVAN SAVET EVROPSKIH POSLOVNIH UDRUŽENJA I KOMORA: Cilj je unapređenje naše međusobne saradnje i niza zajedničkih aktivnosti na unapređenju privrednog ambijenta u Srbiji, rešavanje praktičnih pitanja sa kojima se susreću privrednici, daljeg unapređenja dijaloga sa nadležnim državnim institucijama


Prošle nedelje je 13 evropskih poslovnih udruženja i bilateralnih privrednih komora osnovalo Savet evropskih poslovnih udruženja i komora. Zajedno će predstavljati preko 2.000 kompanija u 16 zemalja, a proklamovani cilj im je, između ostalog, da “objedine i promovišu interese u oblasti razvoja privrede i konkurencije”. Čemu služi ova inicijativa, kada inostrane kompanije već imaju svoje pojedinačne komore?

“Osnivanje Saveta kao i sama inicijativa potekla je od vrlo konkretnih planova i ideja, koje za cilj imaju kako unapređenje naše međusobne saradnje tako i čitavog niza zajedničkih aktivnosti na unapređenju privrednog ambijenta u Srbiji, rešavanje praktičnih pitanja sa kojima se susreću privrednici, daljeg unapređenja dijaloga sa nadležnim državnim institucijama… Takođe, ne manje bitno, vrlo smo raspoloženi da delimo i naša iskustva u procesu harmonizacije standarda i propisa sa najvišim evropskim standardima što će, lično verujem, biti od velike koristi srpskim firmama”, kaže Milan Brković iz Poljsko-srpske privredne komore.

Marija Radulović, predsednica Hrvatskog poslovnog kluba, dodatno pojašnjava da su ciljevi osnivanja (n)ovog Saveta: Dalji razvoj i podrška unapređenja pravnog, institucionalnog i konkurentnog poslovnog okvira za uspešno poslovanje svih kompanija, lokalnih i međunarodnih, koje posluju u Srbiji.

Dodatno cilj je i da se još razvije investiciona atraktivnost Srbije, ali i unapređenje trgovinskih odnosa između tih zemalja i Srbije, razmena iskustva i informacija o tome kako uspešno poslovati u Srbiji u potpunosti u skladu sa srpskim, EU, međunarodnim i nacionalnim pravom i propisima naših zemalja, ali i da podrže i ohrabre srpske kompanije i olakšaju im pristup tržištu EU.

S obzirom da većina zemalja koje posluju u Srbiji ima svoje pojedinačne privredne komore ili klubove, nameće se pitanje zašto se i kako došlo na ideju udruživanja.

“Naravno da ima značaja za nas kao pojedinačnu komoru, jer udruživanjem svih evropskih komora može da se čuje glas i učine pomeranja ka institucijama (Srbije)”, objašnjava Radulović.

Prateći naše zajedničke ciljne komore i poslovna udruženja će da zastupa, promoviše i štiti zajedničke ekonomske i poslovne interese članova privrednih udruženja i komora u Srbiji, organizuju zajedničke događaje, okrugle stolove, seminare ili vebinare, a samim tim i kreiraju mogućnosti umrežavanja, rekla je ona.

 Osnivanjem ovog tela ćemo identifikovati i razviti stavove o različitim pitanjima vezanim za poslovanje sa zajedničkim interesom da se predstavi jedinstveni glas prema Vladi Srbije, kaže predsednica poslovnog kluba.

“Razume se da je izvestan stepen saradnje između bilateralnih komora postojao i ranije ali sada, formiranjem Saveta, ta saradnja se podiže na značajno viši nivo i to kako naša međusobna saradnja tako i saradnja sa svim drugim zainteresovanim stranama, posebno medijima”, kaže Brković.

Predsednik Nemačko-srpske privredne komore Milan Grujić istakao je otvorenost Saveta za pristupanje i drugih evropskih komora. Ambasada Nemačke u Beogradu biće počasni član Saveta.

Memorandum o osnivanju Saveta potpisale su sledeće organizacije: Belgijsko-sprska poslovna asocijacija, Konfindustria Srbijom, Hrvatski poslovni klub, Francusko-srpska privredna komora, Britansko-srpska privredna komora, Helensko privredno udruženje Srbije, Italijansko-srpska privredna komora, Holandsko-srpsko poslovno udruženje, Poljsko-srpska privredna komora, Nemačko-srpska privredna komora, Nordijska poslovna alijansa, Slovenački poslovni klub, Švajcarsko-srpska trgovinska komora.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, Aleksandra Nenadović, 20.05.2024.
Naslov: Redakcija