Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O IZMENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O LISTI LEKOVA KOJI SE PROPISUJU I IZDAJU NA TERET SREDSTAVA OBAVEZNOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA: Omogućena veća dostupnost lekova pacijentima


Lekovi koji do sada nisu bili registrovani za neku određenu bolest, a dokazano je da pomažu u njenom lečenju, moći će da se izdaju pacijentima bez ikakvih posledica po lekare i to izmenom Pravilnika o povećanju dostupnosti lekova, izjavila je ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Grujičić je rekla da tu pre svega spadaju terapije za decu, maligne i autoimune bolesti i za transplantaciju, dodavši da se trideset godina čekalo na izmenu jednog ovakvog pravilnika, koji su predstavili predstavnici Ministarstva zdravlja, zajedno sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje (RFZO) i Udruženjem pacijenata.

Ovo je veliki korak u srpskom zdravstvu, koji će olakšati situaciju našim pacijentima. Bilo je primera da lek koji je registrovan za jednu indikaciju niste mogli da dajete za drugu iako je veoma efikasan, i to samo zato što nije bio na listi, navela je ministarka.

Prema njenim rečima, naši pacijenti, ako to lekar proceni, neće više morati da privatno kupuju lekove bili oni jeftiniji ili skuplji.

Ona je navela da će konzilijarnu odluku lekara da je određeni lek najbolja terapija za pacijenta u tom trenutku potvrđivati Etički odbor zdravstvene ustanove i da onda može da se primeni lek bez bojazni od dodatnih troškova, jer će njegova primena ići na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

To se odnosi na lečenje svih bolesti u dečjem uzrastu, svih malignih i retkih bolesti, kao i primarnih autoimunih bolesti, čime pokazujemo da država brine o građanima, poručila je Grujičić.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić istakla je da je taj fond prvi put omogućio pravo osiguranim licima da se leče uz tzv. off-label primenu lekova na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Radojević Škodrić je navela da je na osnovu najčešćih zahteva struke u prethodnom periodu predviđeno da se na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, pod propisanim uslovima, može obezbediti off-label terapija za transplantaciju, lečenje dece, maligne bolesti, kao i za primarne autoimune bolesti.

Pravilnikom je predviđeno da off-label terapiju za decu, maligna i autoimuna oboljenja odobrava komisija RFZO za off-label koju će činiti lekari, a za transplantaciju sama zdravstvena ustanova bez komisije RFZO, ukazala je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.


Izvor: Vebsajt Vlade, 18.05.2023.
Naslov: Redakcija