Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O MERAMA ZA SPREČAVANJE I SUZBIJANJE ZARAZNE BOLESTI COVID-19: U objektima uslužnih delatnosti, frizerskim i kozmetičkim salonima, teretanama i fitnes klubovima klijenti u obavezi da nose zaštitne maske. Kazne za fizičko lice se mogu izreći u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara, a za pravna lica su od 200.000 do milion i po dinara


Izvršeno je preko 550 nadzora u objektima uslužnih delatnosti, frizerskim i kozmetičkim salonima, teretanama i fitnes klubovima, rekao je pomoćnik ministra zdravlja iz Sektora za inspekcijski nadzor Goran Stamenković.

U odnosu na kontrolu objekata najveći broj nadzora je izvršen u frizerskim i kozmetičkim salonima.

- Za sada postoji manji broj nepravilnosti u frizerskim i kozmetičkim salonima u smislu nedoslednog nošenja maske, nije uvek na licu onoga ko pruža usluge, pravilno korišćenje sredstava za dezinfekciju, nedostatak količine - ukazao je on.

Vlasnik objekta je dužan da upozori klijenta da nosi masku, to stoji u Uredbi o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 ("Sl. glasnik RS", br. 66/2020), kaže Stamenković i dodaje da je "Batut" radio na tim preporukama. Kako kaže, to se zovu pravila ponašanja.

Prema njegovim rečima, određeni objekti nisu istakli pravila ponašanja, ali u odnosu na broj kontrolisanih subjekata procenat utvrđenih nepravilnosti nije bilo značajan da bi se preduzele radikalnije mere.

Govoreći o kažnjavanju, Stamenković kaže da će se sa kaznama početi brzo. Podseća da su kazne definisane Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ("Sl. glasnik RS", br. 15/2016 i 68/2020) koje su dale ovlašćenja drugim inspekcijama da te kazne izriču. Za fizičko lice se mogu izreći u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara, a za pravna lica su od 200.000 do milion i po dinara.

Što se tiče klima uređaja, Stamenković kaže da se svi drže preporuka.

- Mislim da su svi dovoljno odgovorni da vode računa da klimatizacija bude isključena iz korišćenja zbog širenja vazduhom čestica koje mogu da prenose virus - ukazao je on.

Stamenković kaže da je za sada u najavi 20.000 dinara kao mandatno kažnjavanje ili preko prekršajnih naloga za nenošenje maski.

- Očekujemo novu uredbu koja će preciznije ovo definisati, Uredba od 7. maja je opšta uredba koja daje mogućnost određenim inspekcijskim službama da preduzimaju neke mere - zaključio je Stamenković.

Izvor: Vebsajt Kurir, 19.05.2020.
Naslov: Redakcija