Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OD 28. MAJA 2020. GODINE ELEKTRONSKO ZAKAZIVANJE ZA UPIS U PRVI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE: Roditelji, staratelji i zakonski zastupnici prilikom upisa deteta u školu neće morati da donose nijedan dokument jer će svi podaci biti pribavljeni po službenoj dužnosti elektronskim putem


Elektronsko zakazivanje za upis i testiranje prvaka počinje od 28. maja na portalu e-Uprava, a usluga eZakazivanja biće dostupna do 10. jula, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Roditelji, staratelji i zakonski zastupnici prilikom upisa deteta u školu neće morati da donose nijedan dokument jer će svi podaci biti pribavljeni po službenoj dužnosti elektronskim putem. Izuzetno, ako je lekarski pregled obavljen pre 16.03.2020. godine ili ako je obavljen kod privatnog lekara, roditelj dostavlja školi lekarsko uverenje.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu pripremili su nove procedure upisa dece u prvi razred osnovne škole za školsku 2020/2021. godinu. Kako bi upis dece u prvi razred osnovne škole bio pojednostavljen na portalu e-Uprava, od 28. maja 2020. godine biće omogućena usluga e-Zakazivanje termina za upis i testiranje budućih učenika prvog razreda, koja će omogućiti roditeljima i starateljima da jednim odlaskom u školu završe sve u vezi upisa i testiranja dece.

Kako se navodi u saopštenju, preko aplikacije e-Upis izvršiće se upis učenika u školu, kao i povlačenje neophodnih dokumenata (iz matične knjige rođenih, evidencije prebivališta i iz IZIS-a o obavljenom lekarskom pregledu).

Upis učenika u prvi razred osnovne škole, u skladu sa zakazanim terminima, obavlja se od 1.06. do 20.07.2020. godine. Nakon upisa u školu, istog dana u zakazanom terminu psiholog, odnosno pedagog škole testiraće učenika.

Od 1. aprila roditelji imaju mogućnost da elektronskim putem iskažu interesovanje za upis deteta u prvi razred u određenu osnovnu školu na teritoriji Srbije preko portala e-Uprava.

Izvor: Vebsajt Danas, 19.05.2020.
Naslov: Redakcija