Zastava Bosne i Hercegovine

SRBIJA I EU DOGOVORILE ŠEST PREPORUKA ZA DODATNO UBLAŽAVANJE POSLEDICA KORONAVIRUSA


Srbija i EU su postigle dogovor o šest preporuka koje se tiču dodatnog ublažavanja negativnog uticaja širenja virusa korona na rast i zaposlenost putem adekvatnih diskrecionih mera fiskalne politike, podrške ekonomskog oporavka kroz povećanje kapitalne potrošnje usmerene na rast, u smislu povećanog udela potrošnje u BDP-u u 2020. godini, kao i na srednjoročnom planu....

Takođe, dogovor je postignut i o poboljšanju upravljanja preduzećima u državnom vlasništvu, između ostalog, putem restrukturiranja, saopštilo je Ministarstvo finansija nakon ministarskog dijaloga između ministara ekonomije i finansija država članica Evropske unije, Zapadnog Balkana i Turske.

Sastanku koji održan putem video konferencije prisustvovali su i predstavnici Evropske komisije i Evropske centralne banke, a u ime Srbije ministar finansija Siniša Mali i guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Na sastanku su predstavljeni programi ekonomskih reformi dok je glavna tema sastanka bila saniranje ekonomskih posledica virusa korona.

Preporuke su usmerene i na pomno praćenje izazova po finansijsku stabilnost, koji su rezultat pandemije virusa korona i preduzimanje adekvatnih mera.

Te mere se tiču obezbeđivanja delotvorne, transparentne i nediskriminatorne podrške pogođenim preduzećima, preduzimanje mera za očuvanje zaposlenosti posredstvom kratkoročnih programa i delotvornih mera aktivne politike tržišta rada, kao i poboljšanje socijalnih transfera kako bi se omogućila adekvatna podrška licima sa niskim prihodima, koja su u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti.

Srbija je dobila velike pohvale Evropske komisije za ekonomske reforme i rezultate koji su postignuti u prethodnom periodu, u 2019. godini, kao i za donete mere pomoći građanima i privredi namenjene otklanjanju posledica pandemije na domaću ekonomiju, izjavio je Siniša Mali.

Mali je rekao da je onlajn sastanak bio prilika da svi ministri finansija Zapadnog Balkana predstave mere ekonomske politike koje su preduzeli kako bi se borili protiv negativnih posledica Kovida-19.

"Srbija je po ko zna koji put dobila velike pohvale za ekonomske reforme, za rezultate koje smo postigli u prethodnom periodu, u 2019. godini, i sada i za mere koje smo predstavili", rekao je Mali.

Krizu je država dočekala sa zdravim javnim finansijama, snažna, sa dovoljno novca u budžetu, visokim deviznim rezervama i četiri godine suficita u budžetu, podsetio je Mali.

Na toj osnovi su, dodaje, i preduzete mere pa je država mogla da obezbedi 5,1 milijardu evra pomoć privredi i građanima.

"To je imalo veliki odjek u Evropskoj komisiji. Mislim da smo od svih zemalja koje su predstavljale svoje programe ubedljivo najjači, ubedljivo najozbiljniji", istakao je Mali nakon dvosatnog onlajn sastanka.

Zato, kaže, država sa pravom očekuje dobre rezultate do kraja ove godine.

I Evropska komisija kaže da će aktuelna "kriza najmanje loše uticati na Srbiju", odnosno, očekuju se najbolji rezultati Srbije po pitanju stope rasta do kraja godine, rekao je Mali.

Podseća da je u prvom kvartalu Srbija imala stopu rasta BDP-a od 5,0 odsto, dok je Evrozona pala 3,3 posto.

"Ostale zemlje su daleko iza nas. To nam daje za pravo da ovu godinu očekujemo sa najboljim rezultatom od svih zemalja, ne samo u regionu, nego i možda u Evropi", rekao je ministar finansija.

Izvor: Vebsajt RTV, 19.05.2020.
Naslov: Redakcija