Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: Jedina nepokretnost fizičkog lica ne može se prodati radi namirenja potraživanja iz komunalnih i srodnih usluga, ukoliko je potraživanje manje od 5.000 evra. To ne važi za kredite kod banaka i druge dugove, zbog kojih se čak i jedina nepokretnost i dalje može prodati zbog malog iznosa. Svim javnim izvršiteljima, članovima njihovih porodica i zaposlenima u njihovim kancelarijama biće zabranjeno da učestvuju na javnoj prodaji stanova dužnika


Nepokretnost neće moći da se proda zbog komunalnog duga koji je manji od 5.000 evra. Ovo je najznačajnija novina u Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju.

- To važi samo za dugovanja za komunalne, ali ne i za kredite kod banaka i druge dugove. U takvim slučajevima se nepokretnost može prodati i zbog malog duga, ukoliko nema druge imovine, čak i ako je to jedini dom dužnika. Građani moraju biti obazrivi kada se zadužuju - rekao je Dragomir Milojević, vršilac dužnosti predsednika Vrhovnog kasacionog suda na konferenciji "Efikasno i pravično izvršenje" koju su održali Komora javnih izvršitelja, VKS, Ministarstvo pravde i USAID.

Svestan je da milion građana ima kredite, ali da veliki broj dugovanja nema opravdanje i da je neshvatljivo da se dugovi ne otplaćuju.

Kao jedna od najvažnijih novina je ona koja predviđa da se jedina nepokretnost fizičkog lica ne može prodati radi namirenja potraživanja iz komunalnih i srodnih usluga, ukoliko je potraživanje manje od 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan podnošenja predloga za izvršenje. Takođe, znatno su uvećani pragovi zarada, plata kao i penzija, odnosno iznosi koji su zaštićeni od mogućnosti izvršenja čime će se sprečiti ugrožavanje osnovnih potreba za život dužnika, navedeno je u obrazloženju Nacrta zakona.

- Načelom srazmere ispraviće se određene nepravde. Znamo za presudu Evropskog suda za ljudska prava protiv Slovenije u slučaju kada je za mali dug dužniku prodat stan. Kod nas se to neće dešavati kada je reč o komunalijama - ukazao je Milojević.

Važna stavka, dodao je Milojević, jeste u odredbi da će svim javnim izvršiteljima, članovima njihovih porodica i zaposlenima u njihovim kancelarijama biti zabranjeno da učestvuju na javnoj prodaji stanova dužnika. Do sada je ova zabrana važila samo za onog izvršitelja koji postupa u konkretnom predmetu, pa se nedavno sin izvršitelja iz druge kancelarije pojavio kao kupac stana.

- Ova izmena je uvedena da ne bi bilo zloupotreba i sumnji na korupciju. Ne mora da dođe do korupcije, ali i sumnja u korupciju je dovoljna. Zato je ta odredba izmenjena, a elektronske licitacije doneće veću otvorenost prilikom prodaje nekretnina - rekao je Dragomir Milojević.

Predsednica Komore javnih izvršitelja Aleksandra Trešnjev navela je da će izmene Zakona doprineti zaštiti egzistencijalnog minimuma izvršnog dužnika, a da će doneti i bitan pomak ka elektronskom izvršnom postupku.

- Na taj način ćemo postupak učiniti svakako bržim i omogućiti većem i širem krugu potencijalnih kupaca da učestvuju na javnim prodajama i time omogućiti i veću kupoprodajnu cenu. Interes je i javnog izvršitelja da se na licitaciji ostvari najveća cena, zato što na taj način namiruje potraživanje u većem stepenu - ukazala je Aleksandra Trešnjev.

Početna cena na prvoj javnoj licitaciji je 70 odsto od procenjene tržišne vrednosti nepokretnosti, a na drugoj licitaciji 50 odsto. Odredba o tome nije promenjena.

Napredak u oblasti vladavine prava od ključne je važnosti za Srbiju koja nastoji da ostvari svoje aspiracije ka učlanjenju u EU, rekao je Brok Birman, pomoćnik direktora USAID-a za Evropu i Evroaziju.

- Bez efikasnog sistema izvršenja sudskih odluka, samohrana majka ne može da dobije naknadu za izdržavanje svoje dece, radnik ne može da uzme platu od neodgovornog poslodavca i žrtva saobraćajne nesreće ne može da ostvari nadoknadu za nastalu štetu - naveo je Birman i naglasio da USAID sa ponosom podržava Srbiju u njenim nastojanjima da unapredi blagovremenost, predvidljivost, otvorenost i pravičnost svog sistema za izvršenje sudskih odluka.

USAID-ov "Projekat vladavine prava" traje četiri godine i vredan je 9,8 miliona dolara, a cilj mu je da podrži reforme u pravosudnom sektoru.

Izvor: Vebsajt Politika, Aleksandra Petrović, 15.05.2019.
Naslov: Redakcija