Zastava Bosne i Hercegovine

POSTUPAK ISKLJUČENJA SA SISTEMA DALJINSKOG GREJANJA


Zbog hladnih stanova u maju, građani koji se greju preko daljinskog sistema su nezadovoljni, a neki žele i da se isključe sa tog sistema i nađu alternativu. Procedura, međutim, nije nimalo laka.

Građani koji koriste daljinsko grejanje smatraju da je ono skupo, a stanovi nedovoljno topli. Procedura isključenja iz sistema je, kažu, komplikovana.

Uz zahtev za isključenje Beogradskim elektranama potrebno je dostaviti saglasnost Stambene zajednice i dokaz o vlasništvu stana.

Beogradske elektrane rešenje o isključenju sa svim troškovima izdaju najkasnije 30 dana od podnošenja zahteva.

Čim potrošač plati sve troškove, terenske ekipe izlaze na teren. Ali tu priča nije gotova. Vlasnik stana neće imati nikakve troškove jedino ako je moguće potpuno isključenje takozvanih vertikala.

Ukoliko to zbog, snabdevanja stanara na višim spratovima nije moguće, Beogradske elektrane određuju procenat mesečnog računa koji će korisnik ipak ubuduće morati da plaća.

Docentkinja Mašinskog fakulteta Tamara Gajc ističe da je sa stanovišta struke moguće izvršiti isključenje, ali da je pitanje koliko je to opravdano, pogotovo u gradskim sredinama, gde već postoji daljinski sistem.

Na pitanje koji je način grejanja najjeftiniji ne daje direktan odgovor jer, kaže, mora da se uračuna i ekološki faktor.

Ukazuje da je za gradsku sredinu neprihvatljivo da se koriste ugalj, lož-ulje i čvrsto gorivo.

"Sa ekološkog aspekta i ovoj sezoni smo bili svedoci zagađenja u Beogradu zbog individualnih ložišta", rekla je Tamara Gajc.

Poručuje da su najbolje rešenje hibridni sistemi – kombinacija prirodnih izvora energije i grejanja na gas, čime se računi mogu smanjiti i za 80 odsto.

Izvor: Vebsajt RTS, Jelena Popović, 17.05.2019.
Naslov: Redakcija