Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O BIOMEDICINSKI POTPOMOGNUTOJ OPLODNJI: Podzakonskim aktima regulisati donaciju embriona


Čak oko 150 žena starijih od 45 godina porodilo se u poslednjih šest godina samo u klinici "Narodni front" u Beogradu, pošto su prethodno kupile embrione, koji su im potom usađeni u matericu.

Sve ove žene nisu mogle da rode decu prirodnim putem, pa su za cenu od oko 5.000 evra "kupile bebe" na klinikama u Češkoj, Makedoniji, Grčkoj ili Španiji, a u poslednje vreme ovakve zahvate radi i nekoliko klinika u našoj zemlji.

Stručnjaci upozoravaju na potrebu donošenja pravilnika jer privatne klinike omogućavaju i ženama od 60 i više godina da zatrudne, što može biti opasno po njih, a nedostatak regulative omogućava i pojedine procedure koje su etički sporne.

Donacija embriona je dozvoljena novim Zakonom o biomedicinski potpomognutoj oplodnji ("Sl. glasnik RS", br. 40/2017 i 113/2017 - dr. zakon), ali kako pravilnici još nisu doneti, ova procedura se zvanično ne primenjuje u našoj zemlji. Donacija embriona bi podrazumevala da parovi koji su prošli vantelesnu oplodnju poklone nekom u zemlji ili inostranstvu embrione koji im nisu potrebni. U tu svrhu zamrzavanja embriona i polnih ćelija trebalo bi da bude otvorena banka u Kliničkom centru Srbije. Ipak, privatne klinike na crno trguju embrionima, i mimo etičkih standarda i principa dovode u problem i buduće trudnice, ali i njihovu decu.

Prof. dr Snežana Rakić, načelnica porodilišta u GAK "Narodni front", upozorava na čitavu seriju opasnosti.

- Imali smo slučajeva kod blizanačkih trudnoća gde su rađene donacije, gde je od dva blizanca jedan imao Daunov sindrom bez obzira što su podaci o donoru bili dobri. U malom broju slučajeva je kod ovakvih procedura rađena preimplantaciona genetika. U svetskim centrima koji se bave starijim trudnicama i rade donaciju embriona, obavlja se i preimplantaciona genetika, odnosno nakon oplodnje se bira embrion koji ima najbolje genetske karakteristike, pa tako može da se odabere i pol deteta - objašnjava profesorka Rakić.

Prema njenim rečima, iako su ljudi koji se bave vantelesnom oplodnjom pomerili granice, ne preporučuje se da trudnice budu u starijoj dobi.

- Cena je oko 5.000 evra i za embrion i jajnu ćeliju, u svetu je u tu cenu uključena i preimplantaciona genetika. Ipak, donirani embrioni nisu biološka deca. Kada pogledate koje su komplikacije, tu su etički i humani kodeksi koji bi trebalo da uzmu glavnu reč - priča prof. Rakić, jedan od naših najboljih stručnjaka u ginekologiji.

Zdravstveni osiguranici moći će da zamrzavaju svoje jajne ćelije o trošku države, da poklanjaju embrione posle vantelesne oplodnje kako u zemlji tako i u inostranstvu, ali i da ih uvoze, prema novom Zakonu. Dok pravilnici novog Zakona ne budu doneti, životi budućih mališana iz epruvete ostaće nekontrolisani.

Izvor: Vebsajt Blic, Ana Đokić, 20.05.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija