Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKA O OBRAZOVANJU KOMISIJE ZA ISTRAGU POSLEDICA NATO BOMBARDOVANJA 1999. GODINE PO ZDRAVLJE GRAĐANA SRBIJE, KAO I UTICAJ NA ŽIVOTNU SREDINU, SA POSEBNIM OSVRTOM NA POSLEDICE KOJE JE OSTAVILA UPOTREBA PROJEKTILA SA OSIROMAŠENIM URANIJUMOM: Rok za prvi preliminarni izveštaj kraj 2020. godine, a komisija će imati obavezu da na svakih šest meseci obavesti parlament o radnjama koje je preduzela i rezultatima


Narodna skupština Republike Srbije usvojila je Odluku o obrazovanju komisije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine po zdravlje građana Srbije, kao i uticaj na životnu sredinu, sa posebnim osvrtom na posledice koje je ostavila upotreba projektila sa osiromašenim uranijumom ("Sl. glasnik RS", br. 38/2018).

Glavni zadatak ove komisije je da utvrdi uzročno-posledičnu vezu između bombardovanja i velikog broja različitih teških oboljenja koji se javljaju kod građana, s posebnim osvrtom na upotrebu projektila sa osiromašenim uranijumom.

Za predsednika komisije predložen je poslanik Darko Laketić, koji je ranije rekao da je došlo do porasta malignih oboljenja u Srbiji i da je dužnost da se utvrdi istina da li je uzrok toga bombardovanje i korišćenje osiromašenog uranijuma. On je ukazao da će za članove komisije predložiti poslanike i vladajuće većine i opozicije, kao i da će angažovati naučne i stručne institucije, i koristiti rezultat istraživanja Parlamenta Italije o zdravlju vojnika koji su bili na Kosovu.

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković rekla je da će komisija tragati za istinom, ali da to ne znači da će "ličiti na sudnicu" i da će bilo kome izricati presude ili da će tražiti način da kaže javnosti Srbije ko je kriv.

Rok za prvi preliminarni izveštaj komisije je kraj 2020. godine, a komisija će imati obavezu da na svakih šest meseci obavesti parlament o radnjama koje je preduzela i rezultatima.

Izvor: Vebsajt N1, 18.05.2018.
Naslov: Redakcija