Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

POSEBAN KOLEKTIVNI UGOVOR ZA RADNO ANGAŽOVANJE ESTRADNO-MUZIČKIH UMETNIKA I IZVOĐAČA U UGOSTITELJSTVU: Da bi se potpisao ugovor sa izvođačem, on mora da poseduje uverenje reprezentativnog udruženja


Odluku da se Poseban kolektivni ugovor za radno angažovanje estradno-muzičkih umetnika i izvođača u ugostiteljstvu ("Sl. glasnik RS", br. 23/2015) primenjuje i na one ugostiteljske objekte koji nisu u Uniji poslodavaca Srbije, Vlada smatra opravdanom jer doprinosi, kako smatraju, boljim uslovima angažovanja umetnika i smanjenju sive ekonomije u toj oblasti. Ipak iz udruženja ugostiteljsko hotelske privrede Srbije – HORES, ne slažu se sa tom odlukom, ali kako kažu moraće da je poštuju....

Odlukom Vlade Srbije od 10. maja Ugovor o izvođačkom delu između izvođača i ugostiteljskog objekta moraće da potpisuju svi lokali, klubovi i restorani, a ne samo oni koji su članovi Unije poslodavaca Srbije kako je do sada bilo. Da bi se potpisao ugovor sa izvođačem, on mora da poseduje uverenje reprezentativnog udruženja. U Udruženju estradnih umetnika i izvođača Srbije, kako kažu, broj članova konstantno raste.

U Udruženje hotelijera i restorana Srbije HORES kažu da će primenjivati tu odredbu Vlade, iako se sa njom ne slažu, a kao veliki problem naglašavaju povećanje administracije.

Ideja odredbe je da se smanji siva ekonomija u toj oblasti, no to nije baš tako jednostavno, kažu u Udruženju estradnih umetnika.

Tri inspekcije bi trebale da kontrolišu potencijalne prekršaje u ovoj oblasti, naglašavaju u Udruženju. Inspekcija rada, finansijska i inspekcija uprave prihoda mogu da kontrolišu i umetnike i ugostitelje.

Izvor: Vebsajt RTV, Kristina Šarić, 19.05.2018.
Naslov: Redakcija