Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: U skladu sa Zakonom bolnici mogu biti zaplenjeni vozila, kreveti, ultrazvučni, rendgen aparati, pa čak i zgrada. Komora izvršitelja nema ovlašćenja da utiče na tok postupka, osim kada je podneta pritužba, pa se vrši nadzor nad radom javnog izvršitelja


Izvršitelji, možda, neće u ponedeljak, 22. maja 2017. godine, doći u Kliničko-bolnički centar "Dr Dragiša Mišović", da popisuju imovinu po presudi da ova bolnica S.T. isplati 116 miliona dinara za plac od 12 ari, koji odavno nije u vlasništvu bolnice. Iako je dolazak izvršitelja najavljen za devet sati, bolnica je tražila odlaganje, a nezvanično je potvrđeno da je molba da se izvršenje odloži usvojena.

Neda Petrović, pi-ar Komore izvršitelja potvrdila je da je dopis kojim se traži odlaganje popisa imovine stigao, ali da Komora izvršitelja nema ovlašćenja da utiče na tok postupka, osim kada je podneta pritužba, pa se vrši nadzor nad radom javnog izvršitelja.

- Međutim, imajući u vidu da je ova tema od šireg društvenog značaja, svakako ćemo pokušati da sa javnim izvršiteljem koji vodi postupak pronađemo najbolji mehanizam za rešavanje novonastale situacije - rekla je ona.

Iako se država pobrinula da se za ovaj KBC obezbeđuju lekovi i sve što je potrebno za pacijente, kao i plate oko 1.200 zaposlenih, bolnica, prema izvorima bliskim rukovodstvu, "sve teže funkcioniše". Do izvršne presude KBC "Mišović" nije imao dugova, a sad zbog blokade računa trpi na više frontova. Iako je Ministarstvo zdravlja odobrilo novac za infrastrukturu KBC koji je prvo bio oštećen u bombardovanju 1999. godine, a onda pre gotovo osam godina i u požaru, bolnica nije dobila ni dinar. Jer, sve što bi bilo uplaćeno na račun, bilo bi automatski prebačeno S.T.

U ovom KBC, čiji su radnici spremni da u ponedeljak, zajedno sa pacijentima, telima brane kapije i spreče ulazak izvršitelja, kažu da bi ih "paralisalo" već i zaplena saniteta, jer ne bi mogli da prevezu pacijenta u velikom bolničkom krugu od jedne do druge klinike.

U Ministarstvu zdravlja je rečeno da su o svemu obavešteni i da hoće da pomognu, ali ne mogu da se mešaju u rad suda i izvršitelja. Malo optimizma koji se javio među rukovodstvom i zaposlenima u KBC "Mišović" sada se zasniva na ideji da će sudski postupak, možda, biti ponovljen.

Izvor: Vebsajt Novosti, B. R. - V. C. S., 20.05.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija