Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O FISKALNIM KASAMA: Izmenama Zakona biće obuhvaćena i odredba o načinu evidentiranja prometa robe koju kupac vraća ili reklamira, i to na način da se prilikom reklamacije ne koristi podatak o JMBG kupca


Pravo na reklamaciju potrošači i dalje mogu da ostvare isključivo ako se legitimišu u trgovini, što se sprovodi još samo u Srbiji. I mada Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić, već godinama apeluje da se sa tim prekine, u Ministarstvu finansija i dalje razmatraju da li će ukinuti praksu koja otvara mogućnost masovne zloupotrebe ličnih podataka.

U Ministarstvu finansija kažu da su u toku izmene Zakona o fiskalnim kasama ("Sl. glasnik RS", br. 135/2004 i 93/2012) i da se razmišlja i o izmeni odredbe o načinu evidentiranja prometa robe koju kupac vraća ili reklamira, popunjavanjem takozvanog obrasca NI ("nalog za ispravku").

Razmatramo da to uradimo na način da se prilikom reklamacije ne koristi podatak o JMBG kupca. Cilj je zaštita podataka o ličnosti. Očekujemo da će do kraja godine biti pripremljen tekst radne verzije Nacrta zakona – rekli su u Ministarstvu finansija.

Do ispunjenja ovog obećanja, kupac koji vraća robu vredniju od 500 dinara obavezno upisuje ime i prezime, JMBG, a dužan je i da se potpiše. Poseban problem je to što su prodavci prinuđeni da na tome insistiraju jer ako to ne urade rizikuju sankcije poreznika.

Da je krajnje vreme da Ministarstvo finansija prekine ovu nezakonitu praksu godinama insistira i Poverenik Rodoljub Šabić. On je više puta inicirao izmenu propisa, ali Ministarstvo finansija, kako je isticao, godinama ništa nije preduzimalo da spreči nezakonitu obradu podataka o ličnosti koja se sprovodi u trgovinama.

Ustav Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) jemči zaštitu podataka o ličnosti i ovu oblast uređuje zakonom, a nijednim propisom nije predviđena obaveza građana da prilikom vraćanja ranije kupljene robe prodavcima daju bilo kakve lične podatke, a pogotovo ne veoma kompleksan podatak kakav je JMBG.

I da jeste, to ne bi bilo u skladu sa Ustavom i zakonom. Nametnuta je kupcima jednim najobičnijim obrascem koji nosi oznaku NI. Srozavanjem osnova za obradu podataka o ličnosti sa zakonskog nivoa na nivo obrasca, omogućena je masovna, i sa stanovišta mogućih zloupotreba, vrlo rizična obrada podataka o ličnosti – rekao je Šabić.

U Kancelariji Poverenika pozdravljaju nameru Ministarstva da ovo pitanje reši.

Izvor: Vebsajt Politika, Ivana Albunović, 16.05.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija