Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

(NE)ZAKONITOST NAKNADE ZA OBRADU KREDITA: Viši sud u Somboru presudio da naplata naknade za obradu kredita nije u skladu sa zakonom i da banke moraju da vrate novac klijentima, uz kamatu. Ipak, Udruženje banaka i Narodna banka Srbije navode da banke rade po zakonu. Bankari se ne plaše tužbi, podsećaju da Viši sud nije i jedini, te da će se, ako se presude umnože, obratiti višim sudskim instancama


Viši sud u Somboru presudio je da naplata naknade za obradu kredita nije u skladu sa zakonom i da banke moraju da vrate novac klijentima, uz kamatu. Ipak, Udruženje banaka i Narodna banka Srbije kažu da banke rade po zakonu. Istovremeno, Narodna banka poziva pravosuđe na saradnju u slučaju "Dajners".

U slučaju "Dajners kluba Beograd", čiji je račun od pre dve nedelje u blokadi, više se ne govori o sumnji već o činjenici da su falsifikovali dokumenta, kaže guvernerka Jorgovanka Tabaković, i to ne samo prilikom prodaje kompanije Erste kardu, već i početkom 2016. godine kada ih je Narodna banka Srbije registrovala kao platnu instituciju.

"Narodna banka Srbije će dati sve od sebe da će onima koji su verovali da postoje savršene pljačke pokazati da savršena pljačka ne postoji. Očekujemo podršku, vi razumite i kao pritisak na pravosudne organe, da nam pomognu da sada jednom stavimo tačku na kompromitovanje finansijske industrije", kaže guvernerka Jorgovanka Tabaković.

A da li bi banke mogla da kompromituje odluka Višeg suda u Somboru? U dva slučaja je presudio da su banke mimo zakona naplatile naknadu za obradu kredita, tačnije, sudu nisu dostavile dokumenta na osnovu kojih troškova određuju procenat te naknade.

"Zakonito je postupanje banke zato što banke po zakonu imaju pravo da naplaćuju tu vrstu usluga ako su je ugovorile i o tome obavestile građane. Ja ću se s teškom mukom uzdržati da ne komentarišem jedno iskustvo NBS i jednog od sudova koji je doneo čak presudu, rešenje u postupku koji nije ni bio vođen", kaže guvernerka.

"Našim građanima preporučujemo, to je bezbroj puta rečeno, kad odete u banku postavite samo dva pitanja: šta ja plaćam i koliko to košta, i biće dovoljno da se građani dobro raspitaju, pročitaju, to važi i za banke", kaže Veroljub Dugalić iz Udruženje banaka Srbije.

Ipak, u Udruženju za zaštitu korisnika finansijskih usluga "Efektiva" tvrde da su banke, mimo zakona, za naknade uzele nekoliko desetina miliona evra od klijenata.

"Niko ne spori pravo banci da ona kroz kamatu naplaćuje troškove koje ima, ali taj trošak mora da bude u kamati, a ne kroz razne fantomske provizije koje zakon ne priznaje. Mi smo dali preporuku prvenstveno članovima Udruženja i svim ostalima da tužbama potražuju novac nazad. To jeste jedini put u ovom trenutku", kaže Dejan Gavrilović iz Udruženja "Efektiva".

Iako se bankari ne plaše tužbi, podsećaju da Viši sud nije i jedini. Ako se presude umnože, najavljuju, obratiće se višim sudskim instancama.

Izvor: Vebsajt RTS, Mirjana Brajković, 19.05.2017.
Naslov: Redakcija