Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT ZAKONA O ELEKTRONSKIM KOMUNIKACIJAMA: Predviđena je registracija svih postojećih i budućih pripejd korisnika mobilne telefonije kako bi službe bezbednosti, po potrebi, mogle efikasno da dođu do identiteta vlasnika kartice. Iz MUP-a navode da zadiranja u privatnost neće biti, jer se ulazak u trag vlasnika kartice vrši samo po dobijanju sudskog naloga


Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija predložiće zakon kojim će biti obavezna registracija priprejd brojeva mobilne telefonije, istakao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, dodajući da ne postoji zemlja koja nema takav zakon, posebno posle terorističkih napada.

On je naveo da još nije imao uvid u Nacrt zakona o elektronskim komunikacijama tako da ne može da govori o svim odredbama.

Međutim, podsetio je da su bezbednosne službe već godinama ukazivale da izvršioci krivičnih dela često koriste pripejd kartice, za koje se ne zna ko su vlasnici niti ko ih je kupio.

Putem tih brojeva upućuju pretnje, vrše razne vrste krivičnih dela, ukazao je Stefanović.

Istakao je da ne postoji zemlja koja to dozvoljava, pogotovo posle terorističkih napada, upravo zbog zloupotrebe i mogućnosti da neko izvrši teško krivično delo.

- Više ću moći da kažem kada pogledam tekst zakona, ali ako je to suština onda je to rešenje koje će faktički samo uvesti red i omogućiti da svako ko je izvršilac krivičnog dela bude pronađen - rekao je Stefanović dodajući da nema potrebe za bojazan zbog zadiranja u nečiju privatnost jer se ulazak u trag vlasnika kartice vrši samo po dobijanju sudskog naloga.

Izvor: Vebsajt Blic, 19.05.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija