Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O JAVNOM INFORMISANJU I MEDIJIMA: Rok za privatizaciju medija ističe 1. jula 2015. godine


U Srbiji je trenutno više od 1.000 medija u funkciji, a privatizacija medija koji su u potpunom ili delimičnom vlasništvu države, biće sprovedena u rokovima koje predviđa Zakon o javnom informisanju i medijima ("Sl. glasnik RS", br. 83/2014 - dalje: Zakon), izjavio je Saša Mirković, državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja.

Pre donošenja seta medijskih zakona 2014. godine, broj registrovanih javnih glasila, što je naziv za medije po prethodnom zakonu, bio je 1.440. Među njima se nalazi veliki broj onih koji više ne postoje, ali više od 1.000 medija sa tog spiska i dalje su u funkciji. Država je vlasnik ili suvlasnik u 72 medijske kuće, koje upošljavaju ukupno 2.493 radnika.

Tačan broj medija znaće se u drugoj polovini ove godine, kada se završi upis u registar medija, dok će se po okončanju privatizacije tačno znati ko je vlasnik medija.

Mirković je naveo da je u setu medijskih zakona, koji su usvojeni prošle godine, po prvi put definisano šta je to javni interes. Prema njegovim rečima, biće neophodno raditi i na medijskom opismenjavanju, jer će medijska pismenost biti jedan od temelja medijske strategije, koja će, najverovatnije biti usvojena sledeće godine.

Sa druge strane, nezvanične procene Ministarstva privrede pokazuju da je ostalo premalo vremena da bi posao privatizacije bio završen. Jedini način, kako je navedeno, je da mediji "u produžecima" pokušaju da dobiju nove vlasnike, kroz izmenu Zakona i produžavanje roka za privatizaciju.

Ukoliko novinske, radio i TV kuće koje su u vlasništvu države ne dobiju nove vlasnike na  vreme, privatizacija će biti obustavljena. Zakon navodi da se besplatne akcije u tom slučaju nude zaposlenima. Ukoliko među zaposlenima bude onih koji žele akcije medija i ispunjavaju uslove da ih preuzmu, zaposleni će postati vlasnici, ali će preuzeti i dugove. Ako ne bude zainteresovanih, medij se gasi i briše iz registra Agencije za privredne registre.

Ljubomir Šubara, direktor Agencije za privatizaciju, najavio je raspisivanje javnog poziva, ali je mala šansa da će prodaja uspeti da se završi do kraja juna. Kako je naveo, sporno je to što mediji nisu pripremili neophodnu dokumentaciju za javne pozive.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 21.05.2015.