Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NARODNA SKUPŠTINA RS: Usvojenim izmenama Zakona o vazdušnom saobraćaju predviđa se formiranje Nacionalnog komiteta za bezbednost, a Direktorat civilnog vazduhoplovstva postaće nezavisno regulatorno telo


Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o vazdušnom saobraćaju ("Sl. glasnik RS", br. 73/2010, 57/2011 i 93/2012), kojima se predviđa formiranje Nacionalnog komiteta za bezbednost.

Nacionalni komitet za bezbednost se osniva kao povremeno radno telo Vlade Republike Srbije, sa zadatkom da usklađuje delovanje organa, organizacija i vazduhoplovnih subjekata koji su odgovorni za bezbednost u vazduhoplovstvu i davanje preporuka kako da se bezbednost poboljša.

Propisano je da taj Komitet koordinira pripremu i izradu predloga nacionalnog programa bezbednosti u vazduhoplovstvu, kao i da sastav i način rada tog organa propisuje Vlada, na predlog ministra nadležnog za poslove saobraćaja.

Usvojenim izmenama predviđeno je će, umesto Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastukture, kako je to do sada bilo, Direktorat civilnog vazduhoplovstva imati ovlašćenje u odobravanju mreže ruta vazdušnog saobraćaja i donošenja propisa o pružanju usluga traganja za vazduhoplovom i spasavanje lica.

Zadržava se dosadašnje rešenje podele aerodroma na civilne, vojne i mešovite, ali se detaljnije uređuju uslovi za sticanje svojstva mešovitog aerodroma.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva ovim zakonom postaje u potpunosti nezavisno regulatorno telo, a Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastukture će urediti, podzakonski akt vezan za Nacionlni komitet za bezbednost.

Upravni odbor Direktorata civilnog vazduhoplovstva više neće činiti ministri, a Zakonom se uvodi jasna procedura za odobravanje čarter letova.

Izvor: Vebsajt Blic, 21.05.2015.