Zastava Bosne i Hercegovine

NBS: POVERENIK SE NIJE ZVANIČNO OBRATIO OKO ZABRANE PRIKUPLJANJA FOTOKOPIJA KLIJENATA BANAKA


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti se nije zvanično obratio Narodnoj banci Srbije u vezi najavom da će tražiti zabranu prikupljanja fotokopija dokumenata klijenata banaka, saopštila je NBS.

NBS-u, kao instituciji zaduženoj za vršenje nadzora nad zakonitošću poslovanja banaka, naročito u vezi sa radnjama i postupcima u vezi sa sprečavanjem pranja novca i finansiranjem terorizma, od suštinske je važnosti obezbeđivanje njihovog zakonitog postupanja u svim oblastima u kojima posluju, navodi NBS.

Pri preduzimanju mera prema bankama u vezi sa obradom podataka o ličnosti neophodno je voditi računa o celini pravnog sistema, o zakonima kojima se uređuje finansijska oblast, a naročito o tome kakve bi posledice mogle nastupiti u vezi sa sprečavanjem pranja novca, ukoliko bi se nametnula ishitrena rešenja.

"Smatramo da bi, pre preduzimanja pomenutih mera prema bankama, bilo od velike koristi da se Poverenik konsultuje s NBS, koja je nadležna za nadzor nad bankama u oblasti sprečavanja pranja novca, kako bi se pružila objašnjenja iz prve ruke i otklonile sve nedoumice oko tumačenja pojedinih odredaba zakona i propisa iz nadležnosti NBS".

NBS podseća da je svrha pribavljanja i čuvanja određene dokumentacije uspostavljanje i očuvanje stabilnosti finansijskog sistema kroz adekvatno praćenje i upravljanje rizicima u brojnim aspektima bankarskog poslovanja, što povećava potrebu saradnje državnih institucija zbog opšteg dobra građana, naravno, ne dovodeći u pitanje njihovu samostalnost koja je Ustavom, odnosno zakonom zajamčena.

Na osnovu informacija sa kojima raspolaže, NBS priprema izmene i dopune Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma("Sl. glasnik RS", br. 20/2009, 72/2009, 91/2010 i 139/2014), a kojima će se, između ostalog, regulisati i ova materija, što bi takođe trebalo uzeti u obzir, objavljeno je na sajtu NBS.

Izvor: VebsajtBlic, 21.05.2015.

NARODNA SKUPŠTINA: 32. sednica Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije

Na sednici Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije, održanoj 21. maja 2015. godine, razmatrani su amandmani na Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o vazdušnom saobraćaju.

Vlada Republike Srbije i Odbor prihvatili su 31 od ukupno 83 amandmana, koji su podneti od strane narodnih poslanika. 

Izvor: Press služba Narodne skupštine, 21.05.2015.