Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OBAVEŠTENJE UPRAVE CARINA O PROCEDURI PREGLEDA POŠILJKI HUMANITARNE POMOĆI OD STRANE GRANIČNE VETERINARSKE INSPEKCIJE PRILIKOM UVOZA


U skladu sa Odlukom Vlade Republike Srbije o vanrednoj situaciji, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine - Uprava za veterinu, obavestilo je Upravu carina, svojim aktom broj: 323-07-00733/2014-05, od 21.05.2014. godine, o sledećem.

Pošiljke humanitarne pomoći, koje su u nadležnosti granične veterinarske inspekcije, imaju prioritet u odnosu na druge pošiljke, koje se prijavljuju graničnoj veterinarskoj inspekciji za pregled.

Ukoliko je pošiljka humanitarne pomoći dostupna za pregled a ne prati je potrebna dokumentacija (međunarodni veterinarski sertifikat), granični veterinarski inspektor će izvršiti identifikaciju pošiljke i organoleptički pregled, i ako ne postoji sumnja u ispravnost pošiljke izdati ZVUD i dozvoliti uvoz i carinjenje.

Ukoliko pošiljka nije dostupna za pregled, granični veterinarski inspektor će izdati ZVUD sa nalogom da nadležna (unutrašnja) veterinarska inspekcija izvrši identifikaciju pošiljke i organoleptički pregled u mestu istovara (utvrditi poreklo, namenu, odnosno rok upotrebe, uslove čuvanja) i ukoliko je pošiljka ispravna ona će odobriti uvoz.

Granični veterinarski inspektori će maksimalno ubrzati preglede pošiljaka i u dogovoru sa carinskim organima izlaziće vanredno na granične prelaze na kojima je organizovana granična veterinarska inspekcija i koji su, Naredbom o određivanju graničnih prelaza preko kojih će se vršiti uvoz i tranzit pošiljki i pratećih predmeta koji podležu veterinarsko-sanitarnoj kontroli ("Sl. glasnik RS", br. 14/2011), određeni za uvoz i provoz ovih pošiljaka, čije je radno vreme od 07-19 h kako ne bi došlo do zastoja.

Granični prelazi GP Horgoš, GP Batrovci i GP Preševo radiće neprekidno 24 časa subotom, nedeljom i praznikom do daljnjeg.

Dopisi Uprave carina Srbije br. 148-10-483-21-2/2/2014 od 21.05.2014.

Izvor: Vebsajt Uprave carina, 21.5.2014.