Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NARODNA SKUPŠTINA RS ZAVRŠILA NAČELNU RASPRAVU O PREDLOGU ZAKONA O IZMENI ZAKONA O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA


Poslanici Skupštine Srbije završili su za manje od jednog sata načelnu raspravu o Predlogu zakona o izmeni zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, koji predviđa produženje roka za zamenu vozačkih dozvola.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da će MUP predložiti vladi da omoćući građanima da besplatno izvade sva dokumenta koja su u poplavama izgubili.

Stefanović je u načelnoj raspravi o izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima rekao da je predložen produzetak roka za vađenje novih vozačkiuh dozvola za tri godine, do 10. juna 2017. godine, i da će MUP pokusati da stimuliše građane da to i učne, a da je cena obrasca 1.570 dinara.

"To je redovna cena za vađenje takvih dokumenatata", precizirao je Stefanović i dodao da je 2009.godine usvojen zakon koji je predvideo nove obrasce za lilčna dokumenta, usaglašenim sa propisiva EU, kojima se olakšava prelazak preko granice i vađenje međunarodne vozačke dozvole.

Ministar je rekao da oko milon i 200 do million i 500.000 građana ima staru vozačku dozovlu i da je, kada je zakon usvajan, procenjeno da će pet godina biti dovoljno za zamenu.

"Analizom smo došli do zaključka da ćemo po isteku tog roka početi sa kažnavanjem ili produžiti rok. Svestan sam svih argumanata i za i proitv", rekao je Stefanović i naglasio da je odlučeno da se ipak produži rok za vađenje novih vozačkih dozovla.

"Opredelili smo se da produžimo za tri godine rok za izdavanje vozačkih dozvola i da kroz pomotivne akcije animiramo građane da to čine", naglasio je Stefanović.

On je zaključio da će, uz otvaranje dodatnih 44 šaltera, za slučaj potrebe u Beogradu, 87 šaltera biti dovoljno.

Izvor: Tanjug, 21.5.2014.