Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNI ZAKONA O LOKALNIM IZBORIMA – Tekst propisa


Član 1.

U Zakonu o lokalnim izborima (“Službeni glasnik RS”, broj 14/22), u članu 35. stav 1. broj: “120” zamenjuje se brojem: “150.

U stavu 2. broj: “45" zamenjuje se brojem: “30”.

Član 2.

Posle člana 95. dodaju se naziv člana i član 95a koji glase:

“Koordinirano sprovođenje izbora za odbornike skupštine grada i odbornike skupštine gradske opštine

Član 95a

Ako se sa izborima za odbornike skupštine grada istog dana održavaju i izbori za odbornike skupštine gradske opštine, glasa se na istim biračkim mestima, a glasanje sprovode isti birački odbori.

Odredbe ovog zakona o koordiniranom sprovođenju republičkih i lokalnih izbora shodno se primenjuju na koordinirano sprovođenje izbora za odbornike skupštine grada i izbora za odbornike skupštine gradske opštine.

Gradska izborna komisija svojim aktom bliže uređuje pitanja od značaja za koordinirano sprovođenje izbora za odbornike skupštine grada i izbora za odbornike skupštine gradske opštine.”.

Član 3.

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku Republike Srbije".

IZ OBRAZLOŽENjA

II RAZLOZI ZA DONOŠENjE ZAKONA

U skladu sa odredbama Zakona o lokalnim izborima i Zakona o lokalnoj samoupravi, dinamika održavanja konstitutivnih sednica skupština jedinica lokalne samouprave varira i razlikuje se od jedinice lokalne samouprave do jedinice lokalne samouprave, što za svoju posledicu ima okolnost da se, nakon održanih lokalnih izbora, lokalne skupštine konstituišu u rasponu od više dana ili sedmica.

Imajući u vidu takvo stanje stvari, kao i činjenicu da rokovi za raspisivanje lokalnih izbora zavise od isteka mandata odbornika kojima mandat počinje da teče danom njihovog potvrđivanja na konstitutivnoj sednici lokalne skupštine, predloženim zakonom se želi obezbediti da se izbori u svim jedinicama lokalne samouprave u kojima su prethodni izbori održani istog dana takođe održe u istom danu, bez obzira na to kada je svaka pojedinačna skupština konstituisana, odnosno kada su potvrđeni odbornički mandati.

Predlogom zakona se, takođe, definišu i pitanja od značaja za slučaj da se istovremeno sa izborima za odbornike skupštine grada održavaju i izbori za odbornike skupština gradskih opština obrazovanih u tom gradu, što je materija koja nije bila uređena važećim zakonom.

III OBJAŠNjENjE POJEDINAČNIH REŠENjA

Članom 1. Predloga zakona predlaže se da se rok za najranije raspisivanje lokalnih izbora pomeri sa sadašnjih 120 na 150 dana pre isteka mandata, čime se obezbeđuje ispunjenje svrhe Predloga zakona, da omogući raspisivanje, odnosno istovremeno održavanje lokalnih izbora u što većem broju jedinica lokalne samouprave.

Članom 2. Predloga zakona se predlaže dodavanje novog člana, kojim bi bilo definisano pravilo da se, u slučaju da se istog dana održava glasanje i na izborima za odbornike skupštine grada i na izborima za odbornike skupština gradskih opština tog grada, shodno primenjuju odredbe Zakona o lokalnim izborima kojima je uređeno istovremeno održavanje lokalnih izbora sa izborima na republičkom nivou, s tim da se uspostavlja pravni osnov da ta shodna primena bude bliže uređena odgovarajućim aktom nadležne gradske izborne komisije.

Članom 3. Predloga zakona se uređuje stupanje na snagu zakona, tako što se predlaže da on stupi na snagu narednog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku Republike Srbije”, što je u skladu sa članom 196. stav 4. Ustava Republike Srbije, koji dozvoljava ranije stupanje zakona na snagu u slučaju da za to postoje naročito opravdani razlozi, utvrđeni prilikom donošenja zakona.

V OBJAŠNjENjE RAZLOGA ZA DONOŠENjE ZAKONA PO HITNOM POSTUPKU

Donošenje predloženog zakona po hitnom postupku se predlaže kako bi se omogućilo da izbori za odbornike skupština jedinica lokalne samouprave, koji redovno predstoje tokom jula i avgusta 2024. godine, budu raspisani i održani istovremeno kada i izbori za odbornike Skupštine grada Beograda, koji su raspisani za 2. jun 2024. godine.

VI RAZLOG ZBOG KOJEG SE PREDLAŽE DA ZAKON STUPI NA SNAGU PRE OSMOG DANA OD DANA OBJAVLjIVANjA U “SLUŽBENOM GLASNIKU REPUBLIKE SRBIJE”

Predlaže se da zakon stupi na snagu narednog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku Republike Srbije”, kako bi se stekli uslovi za što skorije raspisivanje izbora za odbornike skupština jedinica lokalne samouprave koji treba da budu održani u 2024. godini i njihovo održavanje istovremeno sa raspisanim izborima za odbornike Skupštine grada Beograda.


Izvor: Vebsajt Narodne skupštine, 20.04.2024.