Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POREZU NA DOHODAK GRAĐANA: Test samostalnosti prihvatljiv za većinu frilensera


Predstavnici Poreske uprave, Ministarstva finansija i Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije (UFPS), analizirali su kako će se test samostalnosti primenjivati na frilensere koji žele da postanu preduzetnici i zaključili da za većinu frilensera to neće predstavljati problem.

Ovo je nakon sastanka izjavila predsednica Udruženja frilensera i preduzetnika Maša Popov, pojašnjavajući da se o testu samostalnosti razgovaralo na predlog članova UFPS koji su imali nedoumice vezane za njega.

Na pitanje koja su rešenja za naplatu poreza po UFPS najvažnija i kako će se ona zapravo sprovoditi, Popov kaže da je prvo potrebno da Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana, bude usvojen u Narodnoj skupštini, kako bi se krenulo sa sprovođenjem rešenja.

- Poreska uprava će verovatno nakon toga, shodno svojim mogućnostima, odrediti dinamiku slanja rešenja. Što se tiče budućnosti, najvažnije je da radna grupa što pre krene da radi na predlogu novog zakona kojim će se rešiti i prava frilensera - kaže ona.

Inače, oglasilo se i drugo udruženje frilensera, odnosno Udruženje radnika na internetu, i saopštilo da je u sredu uputilo poziv na pregovore predsednici Vlade Srbije.

Poziv je, kako navode, upućen zato što ovo udruženja smatra da Predlog zakona nije adekvatno niti pravedno rešenje pitanja navodnog duga, kao i da ne sadrži prihvatljiv i održiv model oporezivanja za budući period, odnosno period od 1. oktobra 2021. godine.

U saopštenju Udruženja radnika na internetu se navodi da oni očekuju da Vlada Srbije prihvati njihov predlog da sporni zakon povuče iz Narodne skupštine i zajedno sa njima razmotri novi predlog, koji će, kako kažu, omogućiti pravedno i održivo rešenje za zakonski status i model oporezivanja frilensera.

Izvor: Vebsajt Novosti, 15.04.2021.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija