Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZA PROMENU USTAVA REPUBLIKE SRBIJE: Deo stručne javnosti nepoverljiv prema najavljenim izmenama u oblasti pravosuđa


Predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) Savo Manojlović izjavio je da nadležni pre početka javne rasprave o najavljenim ustavnim izmenama kojima je najavljena reforma pravosuđa, treba se izjasni da li je odustala od prethodnog nacrta koje je izradilo Ministarstvo pravde, a koje je trebalo da pod kontrolu politike dodatno stavi izbor sudija i tužilaca.

"Navedeni predlog je svojevremeno na raspravi koju je organizovalo Društvo sudija ocenjen od strane maltene svih profesora ustavnog prava sa pravnih fakulteta kao izuzetno problematičan predlog, a na istom stanovištu su bili i stavovi strukovnih udruženja…", ukazao je Manojlović, a saopštio UZUZ.

Istakao je da u tom procesu treba organizovati relevantnu raspravu u kojoj će se jasno čuti glas relevantnih stručnih organizacija i eksperata.

"Posebno se napominje da formalna mišljenja i odobravanja međunarodnih organizacija nisu nešto što će sa sigurnošću garantovati kvalitetno pravosuđe. Dobar primer za to su svakako ustavne promene u Crnoj Gori 2013. godine vezane za pravosuđe koje su dobile pozitivno mišljenje Venecijanske komisije, ali nisu od Crne Gore napravile zemlju vladavine prava", dodao je on.

Izvor: Vebsajt Danas, 17.04.2021.
Naslov: Redakcija