Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI IZMENE PRAVILNIKA O OCENJIVANJU UČENIKA U OSNOVNOM I SREDNJEM OBRAZOVANJU I VASPITANJU


Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević ukazao je da do kraja školske godine neće biti povratka u škole za proces redovne nastave i najavio je izmenu pravilnika o ocenjivanju učenika u osnovnom i srednjem obrazovanju i vaspitanju.

"Raspust počinje krajem maja, kada se završava redovna nastava, a koja je ovaj put, tokom vanrednog stanja, bila onlajn", naveo je Šarčević.

Prema njegovim rečima, biće izmenjen Pravilnik o ocenjivanju učenika u osnovnom obrazovanju i vaspitanju ("Sl. glasnik RS", br. 34/2019), jer sada ne postoji tromesečje, kao ni dosadašnji vid završnog ispita.

"Oko ovog pitanja se prepliću različiti interesi, počev od onog da ne bude završnog ispita, odnosno male mature. To je najlakši scenario, koji, međutim, ne bi bio i najpošteniji, jer bi to značilo da će pojedine škole upisati đaci koji, inače, ne bi mogli da ih upišu, čime bi ostali uskraćeni oni koji bi uspešnije položili ispite i upisali željene škole", ukazao je on.

Šarčević je dodao da će za dve do tri nedelje to Ministarstvo predstaviti model, koji će odgovarati epidemiološkoj situaciji u Srbiji, ali i biti u skladu sa zaključkom i scenarijem koji će se primenjivati u Evropi za završni ispit.

Izvor: Vebsajt N1, 17.04.2020.
Naslov: Redakcija