Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O MINIMUMU PROCESA RADA U REPUBLIČKOM GEODETSKOM ZAVODU: Sindikati koji štrajkuju ukazuju da problem nije rešen Uredbom, jer stranke mogu samo da podnose zahteve za list nepokretnosti, kopiju plana, uknjiženje i adresni registar


Zbog višemesečnog štrajka u katastru, Vlada je Uredbom o minimumu procesa rada u Republičkom geodetskom zavodu ("Sl. glasnik RS", br. 26/2019 - dalje: Uredba) od 15. aprila 2019. godine uvela minimum procesa rada, što znači da najmanje 30 odsto zaposlenih u katastru mora da radi. Sindikalci tvrde da time problem nije rešen, jer građani mogu samo da predaju zahteve, ali ne i da dobiju potrebna dokumenta. Direktor Zavoda to negira i kaže da su podnete krivične prijave protiv organizatora, zato što nisu definisali zahteve štrajka.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je formiralo poseban nadzor koji do 25. aprila 2019. godine treba da prikupi informacije o radu katastra.

Direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković kaže da je gužva nastala zato što mesec dana građani nisu pristupali i da očekuje da će gužva ubrzo da bude uvedena u redovan režim rada.

Uredba nije rešila niti jedan problem jer stranke mogu samo da podnose zahteve za list nepokretnosti, kopiju plana, uknjiženje i adresni registar, kažu sindikati koji štrajkuju.

"Samo se predaju zahtevi, što se tiče rešavanja predmeta koji se odnose na uknjižavanje stanova, kuća, svih nekretnina, za to će još ljudi morati da sačekaju. Takva je bila odluka Vlade o minimumu procesa rada i mi tu ne možemo ništa", kaže Dijana Konstantinović iz Samostalnog sindikata RGZ.

U Uredbi ne piše da štrajkači moraju da izdaju rešenja građanima.

"Ne mogu da dobiju ništa drugo osim Vojske koja može da dobije kopije planova od značaja za bezbednost zemlje i ovlašćene geodetske organizacije", kaže Stevan Todorov iz sindikata ASNS RGZ.

U sindikatu "Nezavisnost" koji je prekinuo štrajk kažu da u katastrima gde imaju većinu rade nesmetano, ali su i dalje velike gužve.

Nebojša Pejčinović iz sindikata Nezavisnost RGZ kaže da je u drugim slučajevima gde je procentualno pomešano, situacija veoma slična kao u "27. marta".

"Sve službe rade punim kapacitetom, osim ovih 17 službi koje navodno ne rade punim kapacitetom. Zahtevi koji su bili skriveni, koji nikada nisu obznanjeni, oni nisu ispunjeni, jer svi zahtevi koje su oni napisali da su zahtevi su ispunjeni još pre dve nedelje", kaže Drašković.

Sva tri sindikata ne odustaju od svojih zahteva, prvenstveno kontrole zakonitosti rada rukovodstva zavoda, čiji rad proverava Ministarstvo saobraćaja i građevine. U otvorenom pismu traže hitan prijem kod predsednika Republike i predsednice Vlade, kako bi nastavkom pregovora rešili svoje probleme.

Izvor: Vebsajt RTS, Srđan Dimitrijević, 17.04.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija