Zastava Bosne i Hercegovine

"DVOSTRUKI SUVERENITET" NEPOZNAT U USTAVNOM PRAVU


Nauka ustavnog prava ne poznaje izraz "dvostruki suverenitet", koji se pominje kao moguće rešenje za pitanje Kosova, kaže profesor ustavnog prava Vladan Petrov i ocenjuje da je to politički koncept, ali kaže da ga ne bi trebalo unapred odbacivati.

"Ovaj koncept ne treba apriori odbaciti, ali treba videti na koji bi način bio primenljiv. Treba videti šta iza toga stoji, da nam se ne desi da to bude prihvatanje suštinske autonomije koja se ispostavila kao koncept samo na papiru", upozorio je profesor.

On je ukazao da nauka ustavnog prava poznaje izraze "podeljeni suverenitet", "ograničeni suverenitet", kao i da je davno napušteno shvatanje da je suverenitet apsolutna kategorija i da podrazumeva potpunu dominaciju države na svojoj teritoriji.

Dvostruki suverenitet, kako kaže, zahteva objašnjenje, jer same formulacije i izrazi koji nisu dalje objašnjeni i operacionalizovani - ne znače mnogo.

"Mi jednu takvu formulaciju imamo u Ustavu - a to je "suštinska autonomija Kosova i Metohije. To je pojam koji je ostao samo na papiru, a nastao je kada je trebalo upravo putem tog pojma omogućiti da se uspostavi dijalog", smatra Petrov.

On je istakao da nijedna izjava sa srpske strane ne bi trebalo da se daje u pravcu zatvaranja daljeg procesa definisanja konačnog statusa Kosova, ali onog statusa u kojem će se voditi računa o interesima Srbije i zaštiti ljudskih prava srpskog naroda na KIM.

List "Gazeta ekspres" je objavio da će Francuska i Nemačka predstaviti na sastanku u Berlinu plan za sporazum Beograda i Prištine, koji bi donekle zadovoljio zahteve Beograda, i da se radi o ideji dvostrukog suvereniteta.

Kako se navodi, taj plan ne uključuje podelu teritorije.

"Govori se o dvostrukom suverenitetu. Kosovo će očuvati teritorijalni integritet, ali će Srbija uživa neki suverenitet nad kosovskim Srbima i srpskim crkvama", tvrdi izvor lista.

Izvor: Vebsajt RTV, 17.04.2019.
Naslov: Redakcija