Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

REPORTERI BEZ GRANICA: Srbija na 90. mestu po slobodi medija u svetu, što je pad od 14 mesta u odnosu na prošlogodišnji izveštaj


Srbija je pala za 14 mesta na Svetskom indeksu medijskih sloboda (World Press Freedom Index) za 2019. godinu, organizacije Reporteri bez granica, i nalazi se na 90 od 180 mesta, objavila je ta organizacija.

Autori izveštaja navode da je Srbija, za pet godina postala mesto u kome novinarstvo nije bezbedna profesija niti uživa podršku vlasti.

"Raste broj napada na medije, uključujući pretnje smrću, a sve češće su i zapaljive izjave zvaničnika usmerene protiv novinara", piše u izveštaju za 2019. godinu, uz upozorenje da su mnogi napadi na novinare ostali neistraženi i nerešeni, a počinioci nisu kažnjeni.

"Agresivne kampanje protiv istraživačkih novinara koje sprovode provladini mediji su u punom jeku. Neki hrabri novinari i dalje izveštavaju o opasnim temama kao što su kriminal i korupcija, ali njihovi izveštaji imaju ograničenu publiku zbog koncentracije vlasništva nad medijima", upozorili su autori izveštaja.

U izveštaju se ukazuje na veze između političara i medija, činjenicu da vlasti tolerišu lažne vesti i nedostatak pluralizma kao razloge za zabrinutost.

Autori izveštaja su naveli primer podmetanja požara u kući novinara Milana Jovanovića koji je pisao o korupciju na lokalnom nivou.

Izvor: Vebsajt N1, Darko Popović, 18.04.2019.
Naslov: Redakcija