Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

REFORMA INSPEKCIJSKOG NADZORA: Uskoro će biti predstavljen Plan zapošljavanja inspektora


U 2018. godini inspektori su otkrili 3.000 subjekata koji nisu imali registrovano poslovanje od ukupno više od 10.000 nadzora koje su obavili, izjavio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i poručio da je reforma inspekcijskog nadzora jedna od najvažnijih u borbi protiv sive ekonomije.

Prošle godine inspekcija je u radu na crno zatekla 14.221 radnika od više od 320.000 zaposlenih u firmama u kojima je sprovela nadzor.

Od zatečenih radnika na crno, odmah je, kaže ministar, 12.839 radnika i registrovano.

Ružić je rekao da u Srbiji ima oko 4.000 inspektora na republičkom i lokalnom nivou, odnosno jedna inspektor na 3.062 stanovnika.

To je četiri puta manje nego u Evropi", navodi ministar dodaje da će uskoro biti predstavljen Plan zapošljavanja inspektora, te da su inspektori prvi u borbenim redovima za naše zdravlje, bezbednost i fer poslovanje.

Kaže i da očekuje da će do kraja godine sve inspekcije kojih je 43 biti deo modernog sistema komunikacije koji se zove e-Inspektor što će, ističe, stvoriti mnogo veće uštede.

Ružić je naglasio da je reforma inspekcijskog nadzora važna i za stvaranje boljeg, predvidivijeg poslovnog ambijenta za koji kaže da je ključan za razvoj privatnog sektora, otvaranje novih radnih mesta i veći budžet Srbije.

Izvor: Vebsajt RTV, 18.04.2019.
Naslov: Redakcija