Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA: Moped je motorno vozilo sa dva točka, čija najveća konstruktivna brzina ne prelazi 45 km/h. Zakonom je propisano da je neophodan uslov za registraciju mopeda i tehnički pregled


Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009, 53/2010, 101/2011, 32/2013 - odluka US, 55/2014, 96/2015 - dr. zakon i 9/2016 - odluka US - dalje: Zakon) doneo je promene prilikom registracije i pregleda motornih vozila.

Zakon je propisao da je moped je motorno vozilo sa dva točka čija najveća konstruktivna brzina, bez obzira na način prenosa, ne prelazi 45 km/h, pri čemu radna zapremina motora, kada vozilo ima motor sa unutrašnjim sagorevanjem ne prelazi 50 cm3, ili sa motorom čija najveća trajna nominalna snaga ne prelazi 4 kW kada vozilo ima električni pogon.

Takođe Zakonom je propisano da je neophodan uslov za registraciju mopeda i tehnički pregled. 

Kako bi se utvrdio podatak o najvećoj konstruktivnoj brzini, a koji ranije nije bio od važnosti dok su se ovakva vozila registovala kao bicikli sa pomoćnim motorom, potrebno je da prilikom dolaska na tehnički pregled mopeda, vlasnik sa sobom donese potvrdu izdatu od uvoznika, odnosno ovlašćenih predstavnika proizvođača u Srbiji. 

Na potvrdi je neophodno da bude naveden podatak o najvećoj konstuktivnoj brzini, a na osnovu koje se određuje vrsta vozila, odnosno da li je neko vozilo moped ili motocikl, ukoliko je brzina veća od 45km/h

Takođe se podatak o najvećoj konstruktivnoj brzini mođe preuzeti i sa originalnog računa, odnosno fakture prodavca vozila. 

Za sve one koji nemaju potvrdu, niti je mogu dobiti, jer nema ovlašćenog uvoznika, a takođe nemaju ni račun za moped, najlakši način je da se preko AMSS obrate Agenciji za bezbednost saobraćaja radi utvrđivanja stvarnih podataka o vozilu, koja će im na njihov zahtev izdati uverenje koje se prilaže prilikom vršenja tehničkog pregleda.

Izvor: Izvor: Vebsajt 021.rs, 21.04.2016.
Naslov: Redakcija