Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ELEKTRONSKIM MEDIJIMA: Emiter mora da ispuni tehničke, organizacione i programske uslove da bi, prema Zakonu, mogao da emituje kvalitetan program. Nelegalne emitere najčešće prijavljuju legalni emiteri, ali i građani, ukoliko su nezadovoljni programom, ili posumnjaju da neko radi bez dozvole


Nelegalne radio stanice, osim što su protivzakonite, stvaraju nelojalnu konkurenciju, ometaju regularne emitere i emituju sadržaj lošeg kvaliteta. Postavlja se pitanje ko je nadležan za rešavanje ovog problema i zašto je važno ispunjavanje standarda?

Emiter mora da ispuni tehničke, organizacione i programske uslove da bi, prema Zakonu o elektronskim medijima ("Sl. glasnik RS", br. 83/2014 i 6/2016 - dr. zakon) mogao da emituje kvalitetan program, kaže generalni sekretar Regulatornog tela za elektronske medije (REM), Nenad Janković.

"Ako se prijavi da neko neovlašćeno emituje radijski program mi onda to prosleđujemo nadležnim telima, a to su RATEL i Ministarstvo za trgovinu, turizam i telekomunikacije", objašnjava Janković.

Osim legalnih 417 radio stanica, nelegalne emitere najčešće otkriva REM, ali i drugi, kaže savetnica u tom telu Aleksandra Stefanović.

"Nelegalne emitere najčešće prijavljuju legalni emiteri, ali i građani, ukoliko budu nezadovoljni programom, ili posumnjaju da neko radi bez dozvole. Takođe, ima i anonimnih prijava", tvrdi Stefanovićeva.

Otkrivanje nelegalnih emitera je važno da bi se uveo red na tržištu i medijskoj sceni, kaže potpredsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), Dragan Janjić.

"Znači da na ovaj ili onaj način nisu pod kontrolom nezavisnog regulatornog tela, što je veoma loše. Takođe, zauzimaju se i frekvencije i postoji čitav niz drugih razloga zbog kojih je to veoma važno", zaključuje Janjić.

Opasnost predstavlja i mešanje signala nelegalnih emitera sa zvaničnim frekvencijama na kojima funkcioniše komunikacija važnih državnih institucija. Prema podacima RATEL-a, u Srbiji trenutno ima 7 nelegalnih radio emitera, od kojih je 6 u Vojvodini. Za njihovo procesuiranje zadužena je Inspekcija Ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikacije.

Izvor: Vebsajt RTV, Goran Pavlović, 20.04.2016.
Naslov: Redakcija