Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O POREZIMA NA IMOVINU: Poreska osnovica, po novom zakonu, utvrđuje se množenjem površine nekretnine i prosečne cene kvadrata u zoni, koja se umanjuje po osnovu starosti objekta


Porez na nekretnine, koji možemo da plaćamo u četiri rate, uvećan je i do 270 odsto u odnosu na 2013, piše Blic.

U Kragujevcu je povećanje oko 250 odsto u prvoj, do čak 270 odsto u ekstra zoni.

Najveće uvećanje poreza na imovinu, od 80 odsto u Beogradu, platiće vlasnici starih stanova u centru grada, kod starog Merkatora, u Zemun polju, Borči, na Petlovom brdu, u Ovči, Belom potoku, na Umci i Dedinju.

- Očekuje se da će trećina obveznika dobiti uvećan porez 80 odsto, dok će ostali dobiti manja povećanja ili smanjenja obaveze. Prosečno povećanje iznosi oko 50 odsto - kažu u Upravi javnih prihoda, koja je već poslala rešenja za opštine Savski venac, Vračar, Stari grad, Zemun, Voždovac, Rakovicu, Surčin, Grocku, Mladenovac, Sopot, Novi Beograd i Lazarevac. Uskoro će se štampati rešenja za Barajevo, Obrenovac, Čukaricu, Palilulu i Zvezdaru.

Vlasnici stanova u prvoj zoni Novog Sada plaćaće veći porez na nekretnine za 20 do 25 odsto.

U Valjevu porez za objekte od 60 kvadrata kreće od 4.000 dinara za najstarije kuće u drugoj do 9.000 dinara za stanove u novogradnji u prvoj zoni. Nova rešenja nisu počela da se šalju, rečeno je „Blicu“ u Gradskoj upravi jer bi 10. maja trebalo da se donese odluka o umanjenju poreza.

Ni u Subotici građani nisu dobili nova rešenja. U toku je prijavljivanje imovine, a rok za podnošenje zahteva je produžen do kraja juna. - Neće biti drastičnog povećanja poreza u odnosu na prošlogodišnji. Povećaće se najviše kod starijih kuća koje su ranije prijavljivane kao nabijenice - kaže Anka Trifunović, šefica Poreske službe u Subotici.

Nišlije će plaćati i do 32 odsto veći porez, a najveće poskupljenje osetiće građani koji žive u prve dve od ukupno šest gradskih zona.

Izvor: Blic