Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O BIOMEDICINSKI POTPOMOGNUTOJ OPLODNJI: Sud oduzeo pa vratio zamrznute embrione. Presedan koji daje nadu i drugim ženama


Posle tri godine borbe Viši sud u Beogradu doneo je presudu da se Ani Marković iz Beograda vrate zamrznuti embrioni njenog pokojnog supruga i nje. Ana planira da embrione prebaci u inostranstvo na čuvanje i pokuša da se još jednom ostvari kao majka.

Presuda u korist Ane Marković je presedan koji otvara vrata i drugim ženama koje su u sličnoj situaciji.

"Dozvoljeno je tuđu decu rađati, nemam ništa protiv, ali skandalozno je da meni ne daju moje, moj genetski materijal", govorila je Markovićeva pre nepunih godinu dana kada je sve bilo neizvesno.

To je bila so na ranu, posle smrti supruga, rendgenologa, koji je preminuo od posledica zaraze kornavirusom pošto je dobrovoljno radio u kovid bolnici.

Ana Marković kaže da je posle prve presude, kojom je bilo odlučeno da ti embrioni pripadaju klinici i da može da ih spali ili uradi nešto drugo, izgubila nadu i veru da to može dobro da se završi. Dodaje da su se potom pojavili neki dobri i časni ljudi.

Na kraju je došla i presuda u njenu korist. Ana planira da embrione prebaci u inostranstvo na čuvanje u pokušaju da se još jednom ostvari kao majka.

Ana kaže da se oseća olakšanje, kao da je skinula veliki teret sa grudi. Nada se da će imati prilike da iskoristi te embrione, napominjući da i to nešto za šta se opet treba boriti.

U većini slučajeva sličnih Aninom, problem je nastao zbog različitog tumačenja Zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji ("Sl. glasnik RS", br. 40/2017 i 113/2017 - dr. zakon), koji, tvrde pravnici, nije dovoljno precizan.

Advokat Aco Manojlović ističe da zbog mogućnosti različitog tumačenja dolazi i do nesigurnosti primene zakona.

Da bi propisi bili jasniji, smatra da je neophodno urediti određene zakone koji regulišu oblast veštačke oplodnje. A to je zapravo Zakon o nasleđivanju ("Sl. glasnik RS", br. 46/95, 101/2003 - odluka USRS i 6/2015), Porodični zakon ("Sl. glasnik RS", br. 18/2005, 72/2011 - dr. zakon i 6/2015), Zakon o matičnim knjigama ("Sl. glasnik RS", br. 20/2009, 145/2014 i 47/2018), dodaje Manojlović.

Sudski presedan u korist Ane Marković daje nadu drugim ženama koje vode iste bitke, a takvih je još tridesetak. Među njima i jedan muškarac.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt RTS, Suzana Duka, 13.03.2024.
Naslov: Redakcija