Zastava Bosne i Hercegovine

REŠENJE O UTVRĐIVANJU JAVNOG INTERESA ZA EKSPROPRIJACIJU, ODNOSNO ADMINISTRATIVNI PRENOS NEPOKRETNOSTI, 05 BROJ 465-2167/2024: Utvrđen javni interes za eksproprijaciju na trasi pruge od Zemun Polja do Nacionalnog stadiona


Vlada Republike Srbije donela je rešenje kojim je utvrdila javni interes za eksproprijaciju kao i ustanovljavanje prava službenosti prolaza i prava zakupa najviše do tri godine, kao i privremeno zauzeće nepokretnosti, u cilju izgradnje prve deonice železničke pruge od Zemun Polja do reke Save, odnosno do Nacionalnog stadiona.

Reč je o nepokretnostima u katastarskim opštinama Zemun Polje, Surčin i Dobanovci, a u skladu sa Planom generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu a korisnik eksproprijacije je Republika Srbija.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će izgradnja pruge od Zemun Polja do budućeg Nacionalnog stadiona, duge 18 kilometara, početi ove godine u okviru priprema za EXPO 2027.

Nacrt plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu sa elementima detaljne razrade železničke pruge od Zemunskog polja do reke Save - Etapa 1 - deonica Zemunsko polje - Nacionalni stadion bio je na javnom uvidu prošle jeseni.

Tim dokumentom obuhvaćena je trasa železničke pruge od Zemunskog polja, preko aerodroma i dalje ka naselju Surčin - Surčinskoj ulici, odnosno ka Nacionalnom stadionu i kasnije kroz područje opštine Surčin ka Obrenovcu.

Pruga je planirana kao dvokolosečna, elektrificirana i opremljena savremenim SS i TT uređajima, sa službenim mestima za potrebe putnika: stajalište Singidunum, stajalište Aerodrom, stajalište Surčin i železnička stanica Nacionalni stadion. Pruga se planira za putnički saobraćaj.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Biznis, 20.03.2024.
Naslov: Redakcija