Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKONI O TURIZMU I O UGOSTITELJSTVU: Zakoni stupaju na snagu 22. marta 2019. godine


Novi Zakon o turizmu ("Sl. glasnik RS", br. 17/2019) i Zakon o ugostiteljstvu ("Sl. glasnik RS", br. 17/2019), stupaju na snagu 22. marta 2019. godine. Ovim zakonima, predviđena je kategorizacija agencija po raznim kriterijumima, kao i obaveza plaćanja depozita. Šta će to značiti za putnike i u čemu će se ogledati veća sigurnost?

Iako većina građana nije imala problema sa agencijama, ovakvi naslovi obeležili su proteklu godinu. Prema novom Zakonu o turizmu, prevare više neće biti moguće. Predviđena je kategorizacija agencija, kao i depozit, kojim agencije nisu oduševljene.

Osvrnuvši se na prošlu godinu, u Asocijaciji potrošača Srbije kažu da su se prevare dogodile jer su agencije postale "opuštenije", kako prema putnicima, tako i prema destinacijama sa kojima imaju sklopljene ugovore, a koje su postale redovne, pa svoje obaveze nisu ispunjavali na vreme.

"Novi Zakon je usaglašavanje sa direktivom Evropske unije, što znači da svaka odredba koja se menja mora da ide u korist turista", kažu u Asocijaciji.

Potpuna primena Novog Zakona o turizmu očekuje se 1. jula 2019. godine, tako da će još ovog leta važiti stara pravila, kažu u Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija. Oni takođe očekuju od policije i tužilaštva da što pre saopšte rezultate istrage o prevarama turističkih agencija koje su se desile tokom protekle godine.

Izvor: Vebsajt RTV, Milana Milovanov, 19.03.2019.
Naslov: Redakcija