Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O OSNOVAMA SISTEMA OBRAZOVANJA I VASPITANJA: Direktor škole, kada uvaži prigovor roditelja ili učenika na ocenu, izdaje rešenje o poništavanju te ocene


Forum srednjih stručnih škola kritikovao je zakonsku odredbu po kojoj se nastavnik čija je ocena poništena zbog žalbe deteta ili roditelja šalje na stručno usavršavanje u oblasti ocenjivanja i komunikacija. Ovaj zakonski član nedavno je izmenjen tako što je precizirano da direktor škole kada uvaži prigovor roditelja ili učenika na ocenu treba da izda rešenje o poništavanju te ocene.

- Ovo potpuno ruši integritet nastavnika. Ako se ovako nastavi, doći ćemo u situaciju da roditelji sami deci upisuju ocene - kaže Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola.

S druge strane, Jole Bulatović, direktor OŠ "Drinka Pavlović", ističe da u zakonu nema ničeg novog osim proceduralnog pojašnjenja da direktor izdaje rešenje o poništenoj oceni. Bulatović smatra da nastavnici koji pogreše treba da snose neku sankciju, a da je upućivanje na stručno usavršavanje blaga sankcija.

- To je krajnja mera, i kod nas toga nije bilo - kaže Bulatović, i pita se kakve bi reakcije tek bile da je zakon precizirao da nastavnici koji pogreše u ocenjivanju treba da dobiju otkaz.

U Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ("Sl. glasnik RS", br. 88/2017, 27/2018 - dr. zakoni i 10/2019) navodi se da učenik ili roditelj, ukoliko nije zadovoljan ocenom, ima pravo da podnese prigovor direktoru škole, a direktor, ako oceni da je prigovor osnovan, poništava ocenu i pojačava pedagoško-instruktivni rad nad nastavnikom. Nastavnik čija je ocena poništena upućuje se na stručno usavršavanje u oblasti ocenjivanja i komunikacijskih veština. Ukoliko to ne da rezultate, direktor je u obavezi da zahteva stručno-pedagoški nadzor nad radom nastavnika, a taj nadzor vrši prosvetni savetnik pri Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Izvor: Vebsajt Novosti, Lj. B., 19.03.2019.
Naslov: Redakcija