Zastava Bosne i Hercegovine

MEDIJACIJA U NIŠKOM OSNOVNOM I VIŠEM SUDU U RADNO PRAVNOJ MATERIJI


Medijacija, koja je u niškom Osnovnom i Višem sudu u primeni od novembra 2017 godine, prvi put je sprovedena u predmetu radno pravne materije, koji se odnosi na statusni spor – poništaj odluke poslodavca kojom je zaposlenom prestao radni odnos.

U okviru Info službe za podršku alternativnom rešavanju sporova, još jednom je dokazano da je medijacija uspešan metod za rešavanje najrazličitijih sporova, po različitim pravnim osnovima.

Naime, Info službi za podršku alternativnom rešavanju sporova od strane postupajućeg sudije dostavljen je predmet, a nakon saglasnog predloga stranaka da se pokuša mirno rešenja spora. Reč je o tužbi gde je zaposleni tužio svog poslodavca i tražio da se poništi rešenje kojim mu je prestao radni odnos. Imajući u vidu da je reč o statusnom sporu, i pored preduzimanja radnji od strane sudije u zakonom predviđenim rokovima, obzirom na vrstu spora, krajnji ishod je bio neizvestan, s toga su se stranke opredelile za medijaciju kao ekonomičniji način rešavanja spora. Uz pomoć medijatora Milana Bijeljića, na prvoj sesiji, stranke su uspele da dođu do dogovora i reše svoj spor. Rešivši na taj način spor, stranke su sprečile dalje vođenje sudskog postupka i uštedele kako vreme tako i potencijalne buduće troškove. Ovim se ponovo ukazuje koju prednost ovaj oblik alternativnog rešavanja sporova ima u odnosu na sudski postupak.

Proširivanjem materije u kojima je moguće primeniti ovaj postupak, značajno doprinosi rasterećenju sudova kao i pravičnom suđenju. Još jednom želimo da ukažemo da se putem medijacije za znatno kraći vremenski period rešavaju sporovi, koji u sudskom postupku u zavisnosti od okolnosti slučaju mogu da traju znatno duže.

Služba za medijaciju-podršku alternativnom rešavanju sporova nalazi se u zgradi suda, kancelarija br. 289, a sve neophodne informacije mogu se dobiti putem telefona 018/504-031.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo pravde, 19.03.2019.
Naslov: Redakcija