Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

LEGALIZACIJA BESPRAVNO SAGRAĐENIH OBJEKATA: U aprilu 2018. godine rešenje problema za Novosađane koji svoje kuće legalizuju po zakonu iz 2004. godine, odnosno ugovoru o izmirenju troškova na 240 rata


Vlasnici kuća u Novom Sadu i okolini koji su započeli legalizaciju po starom zakonu i ona ih sada košta bezmalo kao kredit u "švajcarcima", najverovatnije će krajem ovoga meseca dočekati rasplet svog problema.

Po nalogu gradonačelnika Miloša Vučevića, u poslednjih nedelju dana Uprava za građevinsko zemljište i investicije snimila je stanje, zatim je formirana radna grupa koju sačinjavaju predstavnici grada i Udruženja "Prosperitet" koje okuplja oko 3.000 građana koji imaju problem sa legalizacijom svojih objekata.

Do kraja marta oni imaju rok da pripreme konkretno rešenje koje bi potom trebalo da usvoji Skupština grada na jednoj od sednica u aprilu.

Radomir Ćirilović, predsednik Udruženja za zaštitu potrošača "Prosperitet", rekao je da ovo udruženje ostaje pri stavu iznetom pre oko godinu dana gradskim vlastima, da se dug za legalizaciju umanji za 60 odsto ukoliko se otplati odjednom.

Ugovori o legalizaciji po starom zakonu, navodi Ćirilović, prevideli su obračun kamata takozvanom komfornom metodom, što je dovelo do toga da im se dug i posle 10 godina otplaćivanja znatno uvećao.

Primera radi, ako je neko tada potpisao ugovor o legalizaciji svog objekta u vrednosti od 600.000 dinara na 240 rata, sada posle 10 godina otplaćivanja dužan je čak 750.000 dinara!

- Tim ljudima je eskontna stopa "pojela" glavnicu, jer je u određenom periodu iznosila i do 15 odsto na godišnjem nivou. Do 2012. godine primenjivan je obračun "kamata na kamatu", što je "istopilo" kompletnu desetogodišnju uplatu građana - navodi Ćirilović.

Ovakve uslove građani koji plaćaju legalizaciju na rate po starom zakonu porede sa dugovima prema bankama u švajcarskim francima. Kako kažu, ako se nešto ne promeni, unucima će ostaviti i kuće i dugove. Njihove komšije i poznanici koje nisu žurili sa legalizacijom, po novim propisima završili su ceo posao uplatom u proseku od 200 do 300 evra.

Po mišljenju Ćirilovića, umanjenjem duga na dobitku bi bili i građani i grad Novi Sad, koji bi ostvario veliki prihod u kraćem vremenskom intervalu, a desetogodišnja agonija građana bila bi prekinuta.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. S., 20.03.2018.
Naslov: Redakcija